c S

Ben Ali zaradi orožja in mamil obsojen na 15 let zapora

05.07.2011 07:41 Tunis, 04. julija (STA) - Odstavljeni tunizijski predsednik Zine el Abidine Ben Ali je bil danes na sodišču v Tunisu obsojen na 15 let zapora. V odsotnosti je bil obsojen zaradi posedovanja orožja, mamil in arheoloških najdb. Tokratno sojenje je bilo že drugo, odkar je bil Ben Ali sredi ljudske vstaje primoran 14. januarja po 23 letih sestopiti z oblasti.

Sodišče je Ben Alija, ki je po sestopu z oblasti pobegnil v Savdsko Arabijo, danes obsodilo tudi na denarno kazen 54.000 evrov. Odstavljeni predsednik je bil obtožen posedovanja nezakonito pridobljenega orožja in mamil v svoji palači v Kartagini severno od Tunisa. Poleg tega je obtožen tudi trgovine z mamili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ben Ali je bil na prvem sojenju od skupno kar 93 primerov, ki ga bremenijo, 20. junija skupaj s svojo soprogo v odsotnosti že obsojen na 35 let zapora in 45 milijonov evrov globe zaradi kraje javnih sredstev. Ben Ali se sooča tudi z obtožbami za umor in mučenje, o katerih bo kasneje odločalo vojaško sodišče.

Zine el Abidine Ben Ali se z ženo in dvema otrokoma že od januarskega začetka ljudskih nemirov v Tuniziji nahaja v izgnanstvu v Savdski Arabiji.

Tunizijsko sodišče je konec junija na 15-letno zaporno kazen v odsotnosti obsodilo tudi Ben Alijevega nečaka Sofiana Ben Alija za izdajanje neveljavnih čekov.

Člani Ben Alijeve družine se bodo morali soočiti s še nekaj tožbami, v nekaj primerih tudi pred vojaškimi sodišči. Odgovarjati bodo morali na obtožbe o umorih protestnikov med demonstracijami 14. januarja, ki so pripeljale do predsednikovega odstopa.