c S

Objavili register zunanjih izvajalcev programov aktivne politike zaposlovanja

05.07.2011 07:38 Ljubljana, 04. julija (STA) - Zavod za zaposlovanje je danes na svoji spletni strani objavil register zunanjih izvajalcev programov aktivne politike zaposlovanja. V register je uvrstil izvajalce, ki že izvajajo določene programe, za programe, za katere še nima izvajalcev, pa bo predvidoma sredi julija objavil prvi javni poziv za vpis v register.

Kot so danes sporočili z zavoda, lahko po zakonu o urejanju trga dela, ki se je začel uporabljati z letošnjim letom, programe aktivne politike zaposlovanja izvajajo zunanji izvajalci, ki bodo uvrščeni v register izvajalcev programov.

Zavod bo interesente najprej pozval k vpisu v register in preveril, ali izpolnjujejo zakonske pogoje in imajo ustrezne reference. Izvajalce, ki bodo izpolnjevali pogoje, bo nato vpisal v register zunanjih izvajalcev in jim s tem priznal sposobnost za izvajanje programa na določenem območju v Sloveniji.

Zavod bo vse registrirane izvajalce pozval k predložitvi ponudbe za izvajanje programa. Na podlagi ponudb bo izbral enega ali več ponudnikov s ponujeno najnižjo ceno, z izbranimi ponudniki pa bo sklenil pogodbo o sodelovanju za opredeljeno obdobje.

Programi so podrobneje opredeljeni v katalogu izobraževanj in usposabljanj, ki ga je zavod danes objavil skupaj z registrom. Katalog bodo dopolnjevali z novimi programi oz. izobraževalnimi vsebinami glede na potrebe trga dela, register pa z novimi izvajalci programov aktivne politike zaposlovanja.

Katalog izobraževanj in register izvajalcev vsebujeta tri sklope, in sicer programe institucionalnega usposabljanja, programe priprav na preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij in temeljnih poklicnih kvalifikacij ter programe priprave na samozaposlitev.

Prvi javni poziv za vpis v register, ki ga bo zavod objavil predvidoma sredi julija, bo namenjen programom institucionalnega usposabljanja ter programom priprav na preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij in temeljnih poklicnih kvalifikacij. Ti programi so bili sicer razpisani že v letu 2009 za obdobje do leta 2015 in so zato že opredeljeni v objavljenem katalogu izobraževanj in usposabljanj.

Predmet prvega javnega poziva za vpis v register bodo le programi in območja, za katere zavod doslej ni pridobil izvajalcev, pa se zanje kažejo potrebe na trgu dela, pravijo na zavodu.

Zavod za programe in območja, za katere že ima izvajalce, do izteka pogodb s temi izvajalci ne bo pripravil javnega poziva za vpis v register. Objavljeni register zunanjih izvajalcev zato vsebuje poseben del, v katerem so navedeni izvajalci, ki so bili izbrani na podlagi javnega naročila za institucionalno usposabljanje in priprave na nacionalne poklicne kvalifikacije v letu 2009 za obdobje do leta 2015, ter izvajalci, ki so bili izbrani na podlagi javnega naročila za svetovalne intervjuje za presojo poslovne ideje in delavnice priprave na samozaposlitev v letu 2010 za obdobje do leta 2011. Zavod je te izvajalce za izbrane programe in območja do izteka sklenjenih pogodb že vpisal v posebni del registra brez predhodno posredovanih predlogov za vpis.