c S

V Kopru za župana šest, za mestne svetnike pa 287 kandidatov

05.07.2011 07:34 Koper, 04. julija (STA) - Na nedeljskih lokalnih volitvah v Kopru se bo za županski stolček poleg sedanjega župana Borisa Popoviča potegovalo še pet kandidatov. Za sedeže v 30-članskem mestnem svetu pa bo na 14 listah skupno konkuriralo kar 283 kandidatov, h katerim je treba prišteti še štiri kandidate za tri mesta, rezervirana za pripadnike italijanske manjšine.

Boris Popovič v župansko tekmo po dveh zaporednih mandatih in s trdno večino v mestnem svetu sicer vstopa kot favorit, njegovi tekmeci pa so mu v dosedanjem poteku kampanje očitali predvsem pomanjkanje dialoga in zapostavljanje zaledja, kar je zato tudi skupna točka programa marsikaterega od kandidatov.

Kandidat SDS za koprskega župana Stefan Kocjančič, letnik 1963, po izobrazbi gradbeni tehnik, sicer pa podjetnik, je bil prvi predsednik Sindikata avtoprevoznikov Slovenije in prvi predsednik Avtoprevozniške zbornice Slovenije. Med svojimi prioritetami postavlja pripravo dolgoročnega strateškega načrta razvoja občine, urejanje okoljskih in prostorskih načrtov ter nadaljnji razvoj univerzitetnega mesta, gospodarski zagon in zagotavljanje pogojev za razvoj malega in srednjega gospodarstva, spodbujanje razvoja podeželja in učinkovito socialno politiko ter primerno podporo aktivnim društvom.

Kandidat SMS - Zelenih Dragan Sadžak, letnik 1979, je sicer podjetnik in po izobrazbi ekonomski tehnik, še najbolj pa se je širši javnosti najbrž vtisnil v spomin kot eden od snubcev "sanjske ženske" Miše Margan v oddaji ene od slovenskih komercialnih televizij. Prednost svoje kandidature vidi v tem, da ni vezan na noben politični ali gospodarski lobi, v svojem programu pa poudarja potrebe mladih družin in okolja.

Kandidat Akacije, znani, predvsem pa zaradi svojih javnih nastopov kontroverzni kulturni delavec Marko Brecelj (letnik 1951), glede na podatke iz kandidature pa trenutno brezposelni "rabljeni kantavtor", v svojih programskih izhodiščih poudarja spremembo strateških smernic razvoja v občini Koper. Tako bi bilo po njegovem treba najprej ugotoviti, kaj je trajnostnega v povečanem občinskem proračunu, ter spoznati, do katere stopnje je občinsko premoženje razprodano. Nato bi bilo potrebno izdelati načrt sanacije stihije površinskega razmaha, vse omenjeno pa temelji na Brecljevem konceptu "zmernega napredka".

Edina županska kandidatka je podpredsednica SLS in strankina izbira Olga Franca, letnik 1960, po izobrazbi univerzitetna diplomirana ekonomistka. V svojem programu daje poudarek izgradnji logističnega centra, ki bo pomagal glavnima gospodarskima akterjema v občini, Luki Koper in Intereuropi, ter spodbujanju obrtništva. Franca poudarja tudi priložnosti v turizmu ter se zavzema za energetsko učinkovitejšo občino.

Bivši podjetnik, zdaj pa že dva mandata koprski župan Boris Popovič, letnik 1962, svojega programa uradno še ni razkril, je pa v dneh pred zaključkom kampanje poskrbel za odmevne načrte. Tako je napovedal, da bi koprska občina (če bo seveda po volitvah še imel glavno besedo) utegnila prevzeti Casino Portorož, pred dnevi pa je dosegel dogovor o zaprtju med prebivalstvom precej nepriljubljene kemijske tovarne Kemiplas. Popovič velja za uspešnega župana, ki je v zadnjem desetletju prebudil Koper, njegovi nasprotniki pa mu očitajo samovoljo in pretirano zadolževanje občine. Vse od vstopa v politiko ga spremljajo sodni postopki, ki pa jih je sam večkrat označil za politično motivirane.

Skupni kandidat SD, LDS, Oljke in Zares je koprski odvetnik Janez Starman, letnik 1971. V svojem programu naglaša potrebo po večjem dialogu, dobre zamisli pa bo črpal iz programov vseh strank, ki ga podpirajo, kot tudi ostalih. Ogromen potencial sicer vidi v koprskem zaledju, ki bi moralo dobiti večjo veljavo v mestnem svetu ter biti deležno več sredstev za izgradnjo infrastrukture.

Največje možno število kandidatov (30) za volitve v mestni svet je prijavilo pet list (SDS, Oljka, SLS, SD in DeSUS), medtem ko Zeleni Slovenije nastopajo zgolj z enim kandidatom. Liste sicer lahko teoretično zberejo največ 27 svetnikov. Trije sedeži so namreč rezervirani za pripadnike samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, zanje pa se tokrat potegujejo štirje kandidati.

V sedanji sestavi mestnega sveta je sicer zastopanih šest strank. Kar 18 svetnikov pripada županovi stranki Koper je naš, sledi SD s štirimi svetniki, Oljka z dvema ter DeSUS, SDS in LDS s po enim svetnikom.

Poleg volitev za novega župana in nove mestne svetnike se bo v nedeljo izbiralo tudi novo sestavo v svetih krajevnih skupnosti ter v svetu samoupravne skupnosti italijanske narodnosti.

Redne volitve v Mestni občini Koper bi morale hkrati z vsemi ostalimi občinami v državi potekati že lansko jesen, a je ustavno sodišče zadržalo njihovo izvedbo zaradi postopkov ustanovitve občine Ankaran v DZ. Potem ko DZ kljub več poskusom ni zmogel sprejeti zakona o ustanovitvi ankaranske občine, pa so poslanci nato sprejeli zakon o volitvah v koprski mestni občini.

Predsednik DZ Pavel Gantar je konec maja na tej podlagi razpisal redne volitve v Kopru za 10. julij. Pobudniki za ustanovitev občine Ankaran so zahtevali ustavno presojo izvedbe volitev. Ustavno sodišče pa je 13. junija razglasilo, da se volitve lahko izvedejo 10. julija. Ob tem je sodišče določilo, da se ustanovi občino Ankaran, ki pa bo začela delovati šele z naslednjimi rednimi lokalnimi volitvami leta 2014.