c S

Z julijem odprava krajevne pristojnosti in novi obrazci za prijavo v obvezna socialna zavarovanja

05.07.2011 07:33 Ljubljana, 04. julija (STA) - Spremembe zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so začele veljati 1. julija, ukinjajo krajevno pristojnost za vlaganje prijav v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S tem se bistveno poenostavlja postopek prijav podatkov v vsa obvezna socialna zavarovanja.

Kot so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zavezanci lahko prijave v obvezna socialna zavarovanja vlagajo pri katerikoli območni enoti ali izpostavi ZZZS. Obenem pa zaradi sprememb kraja zaposlitve, poslovanja podjetja ali kraja prebivališča zavarovanca, ni potrebna sprememba že vloženih prijav. Posledica odprave krajevne pristojnosti je tudi uvedba enotne registrske številke zavezanca za prijavo.

S 1. julijem so začeli veljati tudi novi obrazci za prijavo v obvezna socialna zavarovanja (M obrazci), ki prav tako vplivajo na bistveno poenostavitev postopka prijave. Zavezancem namreč ni več treba sporočati podatkov o prebivališču ter sprememb o imenu in priimku, saj navedene podatke ZZZS pridobiva neposredno iz Centralnega registra prebivalstva. Z novimi M obrazci pa je treba sporočati nove šifre vrste izobrazbe in področja izobrazbe ter šifro poklica.

Zaradi spremenjenega načina evidentiranja zavezanca za prijavo se bodo odločbe, ki se nanašajo na začasno zadržanost od dela, do katerih je kot stranka v upravnem postopku upravičen tudi delodajalec, vročale poslovnemu subjektu na njegov sedež in ne več njegovim poslovnim enotam, kjer zavarovanec dejansko dela. Tovrsten način vročanja odločb je skladen z veljavnimi predpisi.