c S

Mladić se o krivdi za zločine ni izjasnil, motil obravnavo

04.07.2011 13:40 Haag, 04. julija (STA) - Vojni poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, obtožen za genocid med vojno v BiH, se danes med drugim nastopom pred sodniki haaškega sodišča ni želel izjasniti o svoji krivdi niti poslušati obtožnice. Sodnik je zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega. Ker je Mladić neprestano motil obravnavo, so ga umaknili iz sodne dvorane.

Mladić je današnjo obravnavo spremenil v kaos, ko je vpil na sodnike in ni hotel umolkniti, ko so govorili, niti ni sledil njihovim navodilom. Ni se želel niti izjasniti o krivdi glede enajstih točk obtožnice, ki ga med drugim bremeni najhujšega množičnega poboja po drugi svetovni vojni v Evropi, genocida 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Predsedujoči sodnemu senatu Alphons Orie je zato odredil, da ga odstranijo iz sodne dvorane. Po kratkem premoru so nato z obravnavo nadaljevali, Orie pa je v skladu s pravili sodišča zabeležil, da se je obtoženi izrekel za nedolžnega, prebral pa je tudi točke obtožnice, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Preden so Mladića varnostniki pospremili iz dvorane, se je na Orieja zadrl, da mu želijo vsiliti obrambo in da hoče svoje odvetnike. Že od začetka zaslišanja pa ni hotel sodelovati in si je kljub večkratnim opozorilom predsedujočega na glavo dajal čepico, češ da ga zebe, in brez besed, z gibi, komuniciral z občinstvom za stekleno steno.

Mladić je sicer že v nedeljo sporočil, da bo bojkotiral današnjo obravnavo, ker njegovi stalni odvetniki še niso imenovani. Danes je dejal, da se iz istega razloga ne želi izreči o obtožbah in da se o njih ne bo izrekel, dokler ne bosta za njegova odvetnika imenovana srbski in ruski odvetnik, Miloš Šaljić in Aleksander Mezjajev.

Orie mu je večkrat pojasnil, da o tej njegovi zahtevi odloča sekretariat sodišča in da bo odločitev sprejel do 1. avgusta. Odvetnikov, ki ju je za svoja branilca 23. junija predlagal Mladić, sekretariat namreč še ni mogel potrditi, ker nista bila na seznamu odvetnikov, ki ga je sodišče predlagalo Mladiću. Sekretariat mora sedaj preveriti, ali izpolnjujeta pogoje, da bi ga lahko zastopala pred sodiščem.

Ko je Orie Mladića vprašal, ali je pripravljen na to, da mu preberejo obtožnico, mu je odgovoril, da "lahko dela, kar hoče". Ko jo je Orie začel brati, pa je začel vpiti: "Ne, ne. Ne želim poslušati. Ne želim slišati niti ene besede brez odvetnika!," in si z ušes odstranil slušalke. Ko ga je Orie opozoril, da ga bodo morali umakniti iz sodne dvorane, ga je Mladić izzval, naj ga takoj umaknejo, kar so nato tudi storili.

Žrtve njegovih zločinov nad njegovim obnašanjem niso bile presenečene. "Pokazal je, kdo je in kakšen je. Pokazal ni nobenega obžalovanja in ne želi pravice za žrtve," je za AP povedala Hatidia Mehmedovič, ki je preživela pokol v Srebrenici.

Na koncu obravnave Orie ni določil datuma za drugo zaslišanje niti za začetek sojenja. Kot navaja AP, bosta Mladićeva odvetnika verjetno potrjena, potem ko bo Mladić sekretariatu predložil ustrezne dokumente, nato pa bodo sodniki določili datum naslednjega zaslišanja.

Orie je še odvetniku Aleksandru Aleksiću, ki ga je Mladiću začasno določilo sodišče, dejal, da če bo lahko, naj Mladića seznani, da lahko to, da se je izrekel za nedolžnega, kadarkoli spremeni.

Aleksić je sicer povedal, da je Mladića v zadnjem mesecu dni obiskal več kot desetkrat in da sta imela normalno komunikacijo do minulega petka, ko mu je Mladić povedal, da se o krivdi ne bo izjasnil, ker mu niso potrdili njegovih branilcev.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja letos v vasi Lazarevo pri Zrenjaninu v Srbiji, prvič pa je pred sodnike haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije stopil 3. junija. O krivdi se takrat ni želel izreči, češ da potrebuje več časa za preučitev obtožnice in pripravo obrambe. Obtožbe pa je označil kot gnusne.

Obtožen je za genocid v Srebrenici in v še osmih občinah v BiH v začetku vojne v BiH med letoma 1992 in 1995. V skupno enajstih točkah obtožnice je obtožen tudi za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Obtožen je, da je skupaj s političnim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem vodil skupno zločinsko dejanje, katerega cilj je bilo uničenje ali stalna odstranitev Bošnjakov in Hrvatov z delov BiH, kjer so hoteli vzpostaviti Veliko Srbijo. Obtožen je tudi zaradi 44-mesečnega obleganja Sarajeva od maja 1992, v katerem je umrlo 10.000 ljudi.