c S

Rupar brez odvetnika, sojenje zaradi domnevne zlorabe položaja prestavljeno

04.07.2011 13:39 Kranj, 04. julija (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču bi se danes moralo začeti sojenje bivšemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju zaradi domnevne zlorabe položaja v poslu z avstrijskim podjetjem Aquaplus leta 2004. Ker je Rupar pred današnjo obravnavo ostal brez odvetnika in ker priče niso prišle, je sodnica začetek obravnave prestavila na konec avgusta.

Rupar je bil, kot je preštel, zaradi različnih tožb tokrat že devetinsedemdesetič na sodišču v zadnjih osmih letih. Prepričan je, da so obtožne zoper njega politični konstrukti. Tako meni tudi o tokratni obtožnici, ki je bila vložena pred dobrim letom dni, torej pred lokalnimi volitvami, na katerih se je ponovno potegoval za župansko funkcijo. Kot je izpostavil nekdanji državnozborski poslanec, današnji začetek sojenja kaže, da se v kratkem obetajo predčasne volitve.

Rupar sicer v celoti zavrača obtožnico, ki jo na sodišču zastopa tožilka Renata Vodnjov. Nanaša se na devet let staro zgodbo, ko je občina Tržič v času njegovega županovanja iskala rešitev za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave ter je koncesijo za ta posel obljubila avstrijskemu gradbenemu podjetju Aquaplus. Vendar je občina nato za projekt dobila evropski denar in komunalnega koncesionarja ni več potrebovala.

Avstrijsko podjetje je leta 2004 o spornem dogovarjanju z občino obvestilo računsko sodišče, ki je ugotovilo nepravilnosti, preiskava kriminalistov pa je pokazala tudi na sum zlorabe položaja z namenom pridobitve premoženjske koristi. Aquaplus naj bi namreč posredniku v tem poslu izročil gotovinski ček za 40.000 evrov kot povračilo vložka občine v posel. Posrednik naj bi ček unovčil in gotovino izročil Ruparju, namesto da bi jo na račun prejela občina.

Zaradi premoženjske škode tržiška občina od Ruparja zahteva vrnitev 40.000 evrov skupaj z obrestmi, kar po besedah občinskega odvetnika Zorka Benedičiča pomeni skupaj okrog 80.000 evrov. Kot je pojasnil, je to zadnja takšna tožba proti Ruparju, ki na podlagi pravnomočne obsodbe za zlorabo uradnega položaja pri vgradnji občinskega marmorja v zasebno hišo in pri neupravičenem plačilu študenta občini obročno odplačuje 50.000 evrov. Sodba glede izplačila 2.460 evrov za povrnitev stroškov obiska v Franciji pa še ni pravnomočna.

Ruparja je v omenjenih zadevah zastopala odvetniška družba Matoz, ki pa jo je prejšnji teden zaradi neporavnanih medsebojnih zadev odpoklical. Tako je pred današnjo obravnavo ostal brez odvetnika. Kot je pojasnil, je iskal odvetnika in s tremi tudi vzpostavil kontakt, a ga še ni našel. Ne želi pa se zagovarjati brez zagovornika. Zato je sodišče prosil, naj mu ga dodeli ali pa mu da čas, da si ga sam poišče.

Ker je za očitano kaznivo dejanje predpisana kazen od treh mesecev do petih let zapora, zagovor prek odvetnika ni nujen, sodišče pa ga lahko prek brezplačne pravne pomoči zagotovi le, če je obtoženi v slabem socialnem položaju. Sodnica Marjeta Dvornik je tudi na podlagi tega, da vsem pričam niso predali vabila, Ruparju dala čas do 29. avgusta, da si poišče odvetnika. Tedaj se bo sojenje pričelo, ne glede na to, ali bo Rupar zagovornika imel ali ne.