c S

Začetek vrha Nato-Rusija v znamenju razlik

04.07.2011 12:58 Soči, 04. julija (STA) - Razlike glede posredovanja v Libiji ter protiraketnega ščita ovirajo oblikovanje strateškega partnerstva med zvezo Nato in Rusijo, je danes ob začetku zasedanja Sveta Nato-Rusija v ruskem črnomorskem letovišču Soči dejal ruski zunanji minister Sergeja Lavrov.

"Dialog ne teče tako, kot smo pričakovali po vrhu v Lizboni," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Lavrov. V portugalski prestolnici sta se namreč strani lani novembra zavzeli za oblikovanje tesnega partnerstva.

Rusija ostaja kritična do posredovanja Nata v Libiji, češ da ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN, medtem ko Nato, kot je tudi danes v Sočiju poudaril generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen, trdi, da ravnajo povsem v skladu z resolucijo ZN, katere cilj je libijske civiliste zaščititi pred napadi sil, zvestih voditelju Moamerju Gadafiju.

V Sočiju sicer danes pričakujejo tudi južnoafriškega predsednika Jacoba Zumo, ki se bo sestal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom. Tako Rusija kot Južnoafriška republika bi radi posredovali pri reševanju konflikta v Libiji.

Druge podrobnosti o načrtovanem srečanju Zume in Medvedjeva niso znane, naj bi pa po njem objavila skupno sporočilo za javnost.

Druga sporna točka v odnosih med Natom in Rusijo je protiraketni ščit v Evropi. Rusija se zavzema za skupno upravljanje sistema, medtem ko ji ZDA in Nato ponujajo le omejeno sodelovanje. Še ta mesec naj bi se sicer sestali strokovnjaki obeh strani in se dogovorili o podrobnostih.

Generalni sekretar Nata je v uvodnem nagovoru danes dejal, da bi strani morali graditi na sodelovanju v vojni v Afganistanu in boju proti pomorskim piratom ter oblikovati trdno partnerstvo. A tudi on je priznal, da v tem trenutku obstaja še precej ovir.