c S

Türk za ustavno sodnico predlaga Dunjo Jadek Pensa

04.07.2011 12:59 Ljubljana, 04. julija (STA) - Predsednik republike Danilo Türk se ni odločil za podporo nobenemu od prijavljenih kandidatov za ustavnega sodnika, ampak za ustavno sodnico predlaga vrhovno sodnico Dunjo Jadek Pensa, sta po današnjih ločenih posvetovanjih s predsednikom republike povedala vodji poslanskih skupin SD in Zares. V SNS so podporo kandidatki že napovedali.

Tako vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer kot vodja poslanske skupine zares Franco Juri se po pogovorih še nista opredeljevala, ali bi bila kandidatka zanje sprejemljiva. Poslanske skupine se bodo o predlogu verjetno posvetovale že v torek, ko običajno zasedajo. Juri pa je izrazil upanje, da bo DZ novega ustavnega sodnika ali sodnico imenoval že na seji pred parlamentarnimi počitnicami.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je podporo Jadek Pensovi že napovedal, saj meni, da gre za dobro kandidatko. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je po posvetovanju s predsednikom dejal, da se bodo v torek na seji poslanske skupine seznanili z imenom in "če bo potrebno, bomo normalno predlog tudi podprli". Godec je namreč ocenil, da gre za verodostojno kandidatko in zatrdil, da ima Jadek Pensova podporo DeSUS.

Po Godčevih besedah Türk primernega med prijavljenimi ni našel zaradi mladosti nekaterih kandidatov, nekateri pa naj ne bi izpolnjevali pogojev. Za Jadek Pansovo pa naj bi se predsednik odločil zaradi dolgoletnih izkušenj, je pojasnil Godec.

Jelinčič pa je dejal, da gre za kandidatko, "ki je za razliko od ostalih malo starejša, malo pametnejša, verjetno ima tudi malo več izkušenj". Kljub temu pa Jelinčič upa, da Jadek Pensova, če bo potrjena, "ne bo podlegla sedanji klimi na ustavnem sodišču, ko se ustavno sodišče postavlja nad vse".

Türk je sicer poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto sodnika ustavnega sodišča objavil sredi aprila, potem ko državni zbor konec marca rektorja primorske univerze Rada Bohinca ni potrdil za ustavnega sodnika. Za Bohinčevo imenovanje je glasovalo 43 poslancev, proti pa 39. Za potrditev kandidata za ustavnega sodnika je sicer potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Na vnovični poziv je predsednikov urad prejel šest predlogov. Predlagani kandidati so nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, direktor Javnega zavoda Krajinski park Strunjan Marko Starman, področni sekretar na agenciji za trg vrednostnih papirjev Borut Stražišar, Rado Škofic in generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov na ministrstvu za zunanje zadeve Andraž Zidar.

Dunjo Jadek Pensa je za ustavno sodnico leta 2007 predlagal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, vendar jo je državni zbor zavrnil s 26 glasovi za in 40 proti.

Predsednik republike v zvezi s prejetimi predlogi danes opravlja posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami z izjemo SDS, ki je sporočila, da se posvetovanj pri predsedniku ne bo udeležila.