c S

Računsko sodišče: Neučinkovite priprave na zimsko univerzijado 2013

04.07.2011 11:49 Ljubljana, 04. julija (STA) - Kljub uspešno pridobljeni kandidaturi za organizacijo 26. zimske univerzijade Maribor 2013 postopek kandidature ni bil učinkovit, v reviziji o uspešnosti in učinkovitosti priprav za izvedbo univerzijade ugotavlja računsko sodišče. Za izboljšanje učinkovitosti ter gospodarnosti porabe javnih sredstev zato zahteva predložitev odzivnega poročila.

Kot ugotavlja računsko sodišče, ministrstvo za šolstvo in šport, Slovenska univerzitetna športna zveza ter občine Maribor, Ruše in Zreče pri kandidaturi niso ustrezno sodelovali, zato so tudi njihove aktivnosti pri določanju odgovornosti, zagotavljanju sredstev ter iskanju ustreznih pravnih podlag za zagotovitev sredstev in pravilne ter pravočasne izvršitve plačila zneska za organizacijske pravice v letih 2008, 2009 in 2010 potekale izrazito neučinkovito.

Posledica neučinkovitega ravnanja in dejstva, da noben od partnerjev pri projektu ni niti poskušal doseči znižanja zneska plačila za organizacijske pravice, je tudi še vedno plačilo dela zneska za plačilo organizacijskih pravic in pripadajočega davčnega odtegljaja.

Načrtovanje priprav za izvedbo univerzijade ni bilo ustrezno, ugotavlja računsko sodišče. Ministrstvo kot največji načrtovani posamezni sofinancer projekta in partnerji pri projektu niso natančno in pravočasno določili nalog in odgovornosti vseh sodelujočih subjektov pri pripravah za izvedbo univerzijade, obsega potrebnih finančnih sredstev ter virov financiranja.

Pri načrtovanju izvedbe programskega dela univerzijade ni bila opravljena analiza o dopustnosti ter prednostih in slabostih ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo v primerjavi z ustanovitvijo javnega zavoda za ta namen. Prav tako namen in dinamika sofinanciranja upravičenih stroškov za izvedbo programskega dela univerzijade nista bila natančno in realno določena, dodaja računsko sodišče.

Ocene potrebnih športnih, turističnih, nastanitvenih zmogljivosti in cestne infrastrukture, obsega finančnih sredstev in virov financiranja po njihovem niso bile realne, natančne in pravočasno pripravljene. Poleg tega v Mariboru in Rušah niso pravočasno pripravili dokumentacije za izgradnjo posameznih infrastrukturnih objektov, s čimer bi lahko kandidirali za pridobitev državnih in evropskih sredstev, zato sta občini roke za zagotovitev objektov ter sama prizorišča tekmovanj v posameznih športnih panogah sproti spreminjali in od načrtov za izgradnjo nekaterih večjih objektov tudi odstopili.

Računsko sodišče ocenjuje, da kljub prvotnim načrtom posamezni objekti ne bodo zgrajeni, ker dokumentacija za izgradnjo posameznih infrastrukturnih objektov, ki bi določila tudi lastništvo, vzdrževanje in uporabo teh objektov po zaključku univerzijade, ni pripravljena, ob tem pa občini pri zagotovitvi investicij v infrastrukturne objekte nista preverili možnosti zasebnih vlaganj oziroma javno-zasebnega partnerstva.

Računsko sodišče meni, da aktivnosti, povezane s pripravami za izvedbo univerzijade, niso v celoti učinkovite. Partnerji pri projektu in ministrstvo pri izvajanju aktivnosti niso ustrezno sodelovali, na kar kažejo težave pri vzpostavitvi in neučinkovitem delovanju organizacijskega odbora, prelaganju odgovornosti glede plačila organizacijskih pravic ter pomanjkljivem nadzoru nad porabo javnih sredstev.

Kljub temu, da od lanske pomladi aktivnosti priprav za izvedbo univerzijade izvaja družba Univerziada, so za izgradnjo športne infrastrukture odgovorni investitorji, izmed katerih MOM aktivnosti ne izvaja v okviru zastavljenih rokov, prav tako ni uspela zagotoviti načrtovanega obsega zasebnih vlaganj in črpanja državnih ter evropskih finančnih sredstev v načrtovanem obsegu. Neučinkovito je bilo tudi vzpostavljanje kadrovskih, organizacijskih in finančnih pogojev za delovanje družbe Univerziada, ki je od marca do julija 2010 delovalo brez likvidnostnih sredstev.

Računsko sodišče je ocenilo, da priprave za izvedbo univerzijade potekajo na način, ki sicer zagotavlja izvedbo projekta univerzijade, vendar samo izvedba športnih dogodkov ne bo omogočila realizacije načrtovanih ciljev projekta. Po oceni računskega sodišča tako obstaja tveganje, da poslanstvo oziroma predvideni dolgoročni učinek sicer potencialno uspešno izvedene univerzijade, ne bo realiziran.

Kot pojasnjujejo, to pomeni, da obstaja tveganje, da občine, na katere se nanaša revizija, v zaledju Pohorja ne bodo pridobile načrtovane nove športne, turistične in nastanitvene infrastrukture, s katero bi lahko zagotovile dodatna delovna mesta in nove poslovne priložnosti ter tako načrtovani športni, turistični, kulturni, ekonomski, univerzitetni, gospodarski, okoljski ter družbeno-trajnostni razvoj regije ne bo realiziran v načrtovanem obsegu.