c S

Na Hrvaškem zaradi iskanja Bilićeve izsušujejo jezero ob Krki

04.07.2011 11:49 Zagreb, 04. julija (STA) - Hrvaški reševalci tudi danes iščejo najstnico Antonio Bilić. Med drugim nadaljujejo z izsuševanjem manjšega jezera Brljan ob Krki v zaledju Šibenika. Tam so mostovi, z enega od njih pa naj bi osumljeni umora Dragan Paravinja po lastnih besedah odvrgel truplo 17-letnega dekleta.

Bilićevo iščejo od 7. junija, ko so je nazadnje videli nedaleč od njene domače vasi pri Drnišu, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Ta je že priznal umor in je hrvaškim preiskovalcem v priporu v BiH v petek ponovno opisal, kaj se je zgodilo in kje naj bi iskali truplo najstnice.

Policisti so trditve 43-letnega Paravinje potrdili tudi z dokazi o poti, po kateri se je peljal s tovornjakom. Sicer pa javnosti niso obvestili o najdbi kakršnih koli dodatnih sledov, ki bi razkrili usodo Bilićeve.

Hrvaški strokovnjaki pričakujejo, da bodo jezero Brljan delno izsušili in preiskali v začetku tega tedna. Na Hrvaškem so se prvič odločili za omenjeno potezo, imajo pa soglasje ministrstva za kulturo in nacionalnega parka Krka, saj morajo paziti, da ne bi spremenili ekosistem reke. Danes so angažirali približno 150 policistov, reševalcev in gasilcev, dekle pa bodo iskali tudi na območju Knina in Sinja.

Medtem z veliko manj medijske pozornosti poteka iskanje 37-letnega Alena Poropata, ki je izginil 29. maja, ko se je z vespo odpeljal z Reke proti Opatiji in se je za njim izgubila vsaka sled. Njegova družina in prijatelji so ogorčeni, in hrvaški policiji očitajo, da za razliko od primera Bilićeve ni storila veliko, da bi ga našli.

Na reški policiji so pojasnili, da se primera Bilićeve in Poropata razlikujeta, saj pri pogrešenem moškem ni suma kaznivega dejanja. Novi list je v nedeljo ob tem poročal, da se policija vrti v krogu in čaka na izpis s Poropatovega mobilnega telefona iz Slovenije.

Poropat naj bi namreč nazadnje gostoval v omrežju enega od slovenskih operaterjev. Na hrvaški policiji menda čakajo na odločitev slovenskega sodišča glede zahteve za izpis klicev z njegovega mobilnega telefona. Za razliko od Hrvaške, kjer izpis od operaterjev mobilne telefonije lahko zahteva policija, v Sloveniji to lahko stori le sodišče.

Poropatovi prijatelji so napovedali, da ga bodo iskali tudi v Sloveniji, koristne informacije o njem pa med drugim zbirajo tudi na spletnem socialnem omrežju Facebook.