c S

Strauss-Kahn na prostosti, sobarica v težavah

04.07.2011 07:37 New York, 03. julija (STA) - Medtem ko nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn od petka naprej uživa v svoji svobodi, pa je sobarica, ki ga obtožuje spolnega napada v hotelu Sofitel 14. maja letos, v vse večjih težavah in lahko jo doleti tudi izgon iz ZDA.

Za newyorškega javnega tožilca Cyrusa Vancea mlajšega je primer uvodoma obetal lahko pot do nabiranja političnih točk za višji politični položaj oziroma vsaj pokritje madežev nekaterih neuspešnih pregonov v preteklosti. Sedaj bo lahko vesel, če bo sploh obdržal položaj, saj se kritike na račun ravnanja tožilstva kar vrstijo. Kritizira jih tudi odvetnik domnevne žrtve Ken Thompson in sicer zato, ker so se menda ustrašili obrambe slavnega obtoženca.

Informacije, ki prihajajo na dan o primeru, so odvisna od vira. New York Post tako na podlagi virov iz Strauss-Kahnove obrambe poroča, da je bila 32-letna sobarica iz Gvineje honorarno tudi prostitutka, ki je izkoriščala svoje delovno mesto v hotelu za bogate. Po New York Postu ni dvoma, da je Strauss-Kahna oralno spolno zadovoljila, nakar je zahtevala plačilo, vendar pa ji bogati Francoz ni želel plačati in je raje odhitel iz hotela.

Tega sicer doslej ni uradno potrdil nihče, kakor tudi ne navedbe, da naj bi se s prostitucijo ukvarjala še naprej, potem ko je bila pod policijsko zaščito v drugem newyorškem hotelu. Cyrus Vance mlajši vztraja, da kazenska ovadba za Strauss-Kahna še naprej velja, ker so doslej odkrili nekaj spornih izjav domnevne žrtve, vendar ne v zvezi s samim domnevnim spolnim napadom.

Navedbe, da je po domnevnem posilstvu šla sobarica najprej pospraviti drugo sobo tudi ne držijo, ker elektronski zapisi na njenem hotelskem ključu kažejo, da je bila v drugi sobi po napadu le minuto, nakar je skupaj s šefom vstopila v sobo, ki jo je zapustil Strauss-Kahn, kjer mu je opisala dogodek. Sum vzbuja to, da je njen ključ pred Strauss-Kahnovo sobo pred napadom trikrat odprl sobo poleg njegove in v to sobo je spet vstopila po domnevnem napadu.

Dejstvo ostaja, da je preiskava na njeni obleki odkrila sledove Strauss-Kahnove sperme. Nekdanja newyorška tožilka, sedaj pisateljica Linda Fairstein meni, da je kazenski pregon Straussa-Kahna verjetno padel, ker domnevna žrtev več ni verodostojna zaradi laganja. Vendar pa meni, da tudi lažnivke in prostitutke lahko kdo posili. Ob tem pa bo to zelo težko dokazati, ker bo na koncu šlo za njene in njegove besede. Obramba bo poroto zlahka prepričala, da zaradi preteklih laži obstaja velika verjetnost, da sobarica laže tudi o napadu, za obsodbo pa je potrebno posilstvo dokazati brez vsakega dvoma.

Preiskava tožilstva je odkrila, da je sobarica lagala na svoji prošnji za azil v ZDA, kjer je kot razlog bega iz domovine navedla množično posilstvo. Prav tako naj bi se zlagala, da mora poleg hčerke vzdrževati še enega otroka. Lahko se zgodi, da bodo zvezne oblasti kmalu začele postopek za njen izgon, saj je laganje na tovrstnih prošnjah prekršek, ki pozna le eno kazen. Prej se bo moral dim okoli primera še malce razkaditi, sicer bo zvezna vlada obtožena, da preganja žrtve spolnih napadov.

Obenem jo lahko doleti tudi kazenski pregon, če se ji dokaže, da je kriminalnim tolpam res omogočala uporabo svojega bančnega računa za pranje denarja. Tožilci so bili neprijetno presenečeni, ko so šele v sredo dobili prevod njenega telefonskega klica le dan po domnevnem spolnem napadu v zapor v Arizoni, kjer je prijatelju ali zaročencu razlagala o tem in omenjala, da je Strauss-Kahn bogat. Vendar pa je tudi opisala dogodek kot posilstvo oziroma ni povedala, da gre za izsiljevanje z njene strani.

Kot kaže dosedanji razplet dogodkov, bo največ, kar lahko doleti Strauss-Kahna, madež na njegovem ugledu, da je morda varal svojo ženo s prostitutko. Sobarica pa lahko upa le še na civilno tožbo proti 62-letnemu politiku. Naslednji narok pred sodiščem glede kazenske ovadbe bo 18. julija in tožilci se bodo morali do takrat odločiti ali bodo vztrajali ali pa odstopili od pregona. Strauss-Kahn bo dobil nazaj svojih šest milijonov dolarjev, kolikor je plačal za stroge pogoje izpustitve ob varščini, lahko pa se odloči tudi za tožbo proti mestu New York.