c S

Beograd in Priština dosegla dogovor na treh področjih

04.07.2011 07:32 Bruselj, 02. julija (STA) - Srbija in Kosovo sta danes na pogovorih v Bruslju dosegla dogovor na treh področjih, poroča srbska tiskovna agencija Beta, ki se sklicuje na diplomatske vire EU. Gre za dogovore o svobodi gibanja, matičnih knjigah in medsebojnem priznavanju univerzitetnih diplom.

Današnji, peti krog pogovorov med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom EU je potekal več ur, že med pogovori pa je v javnost pricurljalo, da naj bi obe strani dosegli več dogovorov. Da je prišlo do dogovora pri omenjenih vsebinah, sta za zdaj poročali srbska tiskovna agencija Beta in ameriška AP. Uradno pa naj bi vsebino dogovorov na novinarski konferenci predstavil predstavnik EU Robert Cooper.

Sicer je tudi vodja srbskih pogajalcev Borislav Stefanović ob prihodu v Bruselj izrazil optimizem, da bo danes prišlo do praktičnih rešitev za ljudi. "Našli smo način reševanja vprašanj, ki ne pomeni priznavanja neodvisnosti Kosova in rešuje konkretne življenjske probleme ljudi," je dejal in hkrati zavrnil možnost dogovora na področjih, ki bi lahko pomenila srbsko priznanje neodvisnosti Kosova. Kot možna področja, kjer bi lahko dosegli dogovor, pa je navedel ravno omenjena tri, navaja Beta.

Danes je bilo v Bruslju sicer govora tudi o carinskih pečatih, o delovanju srbskih operaterjev mobilne telefonije na Kosovu in o električni energiji, še navaja Beta.