c S

Strauss-Kahn na prostosti, obtožnica za zdaj ostaja veljavna

04.07.2011 07:26 New York, 02. julija (STA) - Newyorški sodnik Michael Obus je v petek nekdanjemu direktorju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu odpravil hišni pripor zaradi domnevnega spolnega napada na sobarico hotela Sofitel, ki naj bi po omenjenem napadu še naprej čistila sobe in napada ni takoj prijavila.

Obtožnica proti Strauss-Kahnu sicer za zdaj še ostaja v veljavi, vendar pa ameriški pravni strokovnjaki menijo, da se lahko zgodi, da bo tožilstvo kmalu odnehalo od pregona. Problem je v 32-letni sobarici iz Gvineje, domnevni žrtvi spolnega napada, ki je med preiskavo pri policistih in tožilcih omajala svojo verodostojnost z neresničnimi izjavami.

Njen odvetnik Kenneteh Thompson je sicer priznal, da je jasno, da je sobarica naredila nekaj napak, vendar pa to ne pomeni, da ni bila žrtev posilstva. Ponovil je, da je dejstvo, da ji je Strauss-Kahn med napadom poškodoval spolovilo, strgal vezi v ramenu in raztrgal nogavice. Napadel je tudi tožilce, da so se ustrašili odmevnega primera.

Sodnik Obus je hišni pripor Strauss-Kahnu odpravil z besedami, da je v luči zadnjega razvoja dogodkov tveganje, da bo pobegnil in ne bo prišel na sojenje, sedaj nekoliko manjše. V primeru, da se primer povsem podre, pa obstaja možnost, da se Strauss-Kahn vrne v predsedniško tekmo Francije, kjer je do aretacije 14. maja veljal za najresnejšega protikandidata predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Odprava hišnega pripora je prišla potem, ko so tožilci priznali, da jim je domnevna žrtev med preiskavo lagala. Najprej je med drugim trdila, da je spolni napad takoj prijavila, nato pa priznala, da je šla naprej čistit druge sobe in napad prijavila šele kasneje. Lagala naj bi tudi na prošnji za azil, kjer je navedla, da so jo v Gvineji množično posilili. Prav tako naj bi imela stike s preprodajalci mamil, sumijo pa jo še pranja denarja.

Tožilci in policija so po aretaciji trdili, da je žrtev spolnega napada povsem verodostojna in verjamejo njenemu opisu dogodkov 14. maja, ko naj bi Strauss-Kahn, ko je prišla sobarica čistit sobo, stopil gol iz kopalnice in jo naskočil. Forenzična preiskava je na njeni uniformi odkrila sledove Strauss-Kahnove sperme, kar dokazuje, da je do neke vrste spolnega stika prišlo, vendar pa obtoženčeva obramba vztraja, da je bilo vse prostovoljno.

Odvetnik obtoženca William Taylor je množici zbranih novinarjev pred sodiščem v petek povedal, da gre za veliko olajšanje in dodal, da se je pokazalo, kako zlahka se lahko nekoga obtoži resnega zločina. Medijem je priporočil, naj se vzdržijo obsodb, še preden so znana vsa dejstva.

Strauss-Kahn se lahko sedaj prosto giblje po ZDA, čeprav v tujino še ne sme. Ne bo pa mu več potrebno bivati v trinadstropni hiši v Tribeci na Manhattnu, za katero je plačeval 50.000 dolarjev na mesec. Prav tako je snel elektronsko napravo za spremljanje gibanja in odpustil varnostnike, ki so pazili, da ne odide iz hiše, razen na sodišče, v cerkev ali k zdravniku. Hišni pripor ga je stal 250.000 dolarjev na mesec, poleg tega pa je zanj plačal skupaj 6 milijonov dolarjev varščine, kar bo zdaj dobil nazaj.