c S

Z novo prometno zakonodajo po zdravniškem svetovanju možen izbris kazenskih točk

01.07.2011 15:59 Ljubljana, 01. julija (STA) - Nova prometna zakonodaja, ki je v veljajo stopila danes, ima poleg kaznovalnih tudi svetovalne in rehabilitacijske ukrepe, izpostavljajo na ministrstvu za zdravje, ki je prav tako sodelovalo pripravi zakonodaje. S temi ukrepi želi zakonodajalec spodbuditi k spremembam vedenja udeležencev v prometu.

Kot so na ministrstvu izpostavili v sporočilu za javnost, je novost zdravstveni pregled s svetovanjem pri izbranem osebnem zdravniku. Če se voznik udeleži takega pregleda, se mu lahko enkrat v treh letih iz evidence kazenskih točk izbriše polovica kazenskih točk za prekršek vožnje pod vplivom alkohola.

Vendar to velja le za voznike, ki jim je preizkus alkoholiziranosti pokazal med 0,5 grama in 0,8 grama alkohola na kilogram krvi, oziroma za voznike posebnih skupin, denimo voznike začetnike in poklicne voznike, če so imeli v krvi do 0,5 grama alkohola na kilogram krvi.

Nova zakonodaja prinaša tudi rehabilitacijske programe, in sicer izobraževalne in psihosocialne delavnice ter program zdravljenja.

Na ministrstvu opozarjajo, da spremembe prinaša tudi novi pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil. Za voznike z dioptrijo manjšo kot minus ali plus dva, brez drugih oftalmoloških težav, pregledi za podaljševanje veljavnosti zdravniškega dovoljenja ne bodo potrebni. Vozniki z dioptrijo večjo od omenjene, a manjšo kot minus ali plus pet brez drugih oftalmoloških težav, bodo na pregled šli k specialistu medicine dela, torej ne več k oftalmologu. Pregledi bodo potrebni na največ vsakih pet let, če bo šlo za stabilno motnjo, pa na deset let.

Pravilnik zmanjšuje tudi administrativne ovire za pridobitev vozniškega dovoljenja za osebe z epilepsijo in nekaterimi kroničnimi boleznimi, ki bodo lahko pod določenimi pogoji pridobili vozniško dovoljenje, še dodajajo na ministrstvu.

Štirje zakoni, ki sestavljajo novo prometno zakonodajo, zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o voznikih, zakon o cestah in zakon o motornih vozilih, so v veljavo stopili danes. Zakonodaja po eni strani prinaša višje kazni za najhujše prekrške, po drugi strani pa sistematično ureja preventivo, izobraževanje ter nadzorstveno politiko.

Kazni se zvišujejo predvsem za najhujše prekrške, saj je eden od ciljev zakonodaje tudi ta, da se najhujše kršitelje takoj izloči iz prometa. Za vožnjo v nasprotno smer na hitri cesti in avtocesti, velike prekoračitve hitrosti ter močno alkoholiziranost oziroma vožnjo pod vplivom psihoaktivnih snovi predvidene kazni znašajo vsaj 1.200 evrov ter 18 kazenskimi točkami, kar avtomatično pomeni izgubo vozniškega dovoljenja.