c S

Odbor za okolje za 300 evrov subvencije za mlade družine

01.07.2011 15:39 Ljubljana, 01. julija (STA) - Člani odbora DZ za okolje in prostor so na današnji izredni seji soglasno podprli predlog sklepa, naj ministrstvo za okolje in vlada ohranita subvencije mladim in mladim družinam za reševanje prvega stanovanjskega problema v višini 300 evrov. Znižanje bi bilo nesprejemljivo, so menili.

Razpravo o problematiki zniževanja subvencij mladim družinam za reševanje prvega stanovanjskega problema so zahtevali v poslanski skupini SDS. "Sklep vlade, da se subvencija zniža na 120 evrov na družinskega člana, je zame osebno norčevanje iz mladih družin," je v obrazložitvi navedel poslanec SDS Robert Hrovat.

Po besedah Hrovata bi lahko bilo do subvencije upravičenih okoli 11.000 družin s približno 40.000 družinskimi člani. "Obrazložitve, da so sredstva omejena in da denarja ni, ne sprejemam," je poudaril poslanec, ki je menil, da je razporejanje sredstev vprašanje zastavljenih prioritet, vlada pa bi lahko varčevala na primer pri najemnini za Nacionalni preiskovalni urad ali pri letalu falcon.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je mnenje predlagateljev podprl, saj bi, kot je izpostavil, tudi sam z veseljem mladim družinam namenil višje subvencije. Je pa izpostavil, da je problem pri tistem ministrstvu, ki reže kolač.

Ministrstvo za okolje ima sicer običajno na voljo okoli 2,3 odstotka vladnega proračuna, s predlaganim rebalansom pa ta sredstva padajo na slaba dva odstotka. Žarnić je poudaril, da so na ministrstvu od začetka zahtevali dobrih 11 milijonov evrov, ki bi jim omogočili izplačilo 300 evrov subvencije na družinskega člana.

A so po oblikovanju proračuna uspeli priti le na 150 evrov, po rebalansu pa računica pokaže 116 evrov na družinskega člana, je pojasnil. Skupno bo za ta namen šlo dobrih pet milijonov evrov. Sicer pa je Žarnić podprl razpravo na odboru, ki mu po njegovem mnenju lahko le pomaga pridobiti potrebna sredstva. Prihodnje leto bi ministrstvo za ta namen potrebovalo 13,65 milijona evrov, je dejal.

Ob tem je dodal še, da bi bilo v prihodnje ta izdatek, ki je v svojem bistvu socialni transfer, smiselno uvrstiti pod ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Ponovno je poudaril stališče, da je potrebno v Sloveniji spremeniti razmerje med najemniškimi in lastniškimi stanovanji ter izpostavil, da bi bilo v prihodnje subvencije smiselno usmeriti bolj v družine, ki prvi stanovanjski problem rešujejo z najemom.

Proti zniževanju subvencij se je izrekel tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Izidor Shaker. "Varčevanje na mladih je skrajno neodgovorno in se nam to absolutno ne zdi prav," je dejal.

Direktor stanovanjskega sklada Primož Pirc pa je pojasnil, da število vlog za subvencije iz leta v leto raste. V lanskem pozivu je bilo tako vlog za prvo reševanje stanovanjskega problema 2163, za subvencioniranje tržnega najema stanovanja pa 6800.

Poslanci so se v razpravi sicer dotaknili še tem davka na nepremičnine, prenosa stanovanj na stanovanjski sklad ter propada gradbenih podjetij, zaradi česar so lastnice velikega števila stanovanj postale banke. Zavzeli pa so se tudi za čim prejšnje oblikovanje novega nacionalnega stanovanjskega programa.

Ob subvenciji v višini 300 evrov so podprli še predlog sklepa, naj vlada in ministrstvo za okolje pripravita konkretne ukrepe za reševanje stanovanjske problematike mladih in mladih družin.

Prav tako so ministrstvo in vlado pozvali, naj sprejmeta nacionalni program zagotavljanja dostopa do stanovanj za mlade in mlade družine ter naj vlada prazna stanovanja v državni lasti, ki jih je leta 2009 za pet let prepustila v brezplačno uporabo stanovanjskemu skladu, prenese v trajno last sklada.

Potrdili so še predlog sklepa, naj se preučijo možnosti dopolnitve zakonodaje, s čimer bi najemnikom stanovanj sklada omogočili vlaganje v stanovanja, pri čemer bi se vložen denar pobotal z najemnino.