c S

Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri poslovanju kranjskega okrožnega sodišča

01.07.2011 14:45 Ljubljana, 01. julija (STA) - Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Okrožnega sodišča v Kranju v letu 2009 in mu izdalo mnenje s pridržkom. Sodišču je naložilo tudi izdelavo odzivnega poročila. Na kranjskem sodišču so izsledke revizije prejeli šele danes, zato jih še ne morajo komentirati.

Računsko sodišče je ugotovilo, da je Okrožno sodišče v Kranju poslovalo v neskladju s predpisi. Tako med drugim v objavah prostih delovnih mest ni objavilo vseh oziroma enakih pogojev, kot jih določa sistemizacija, in je zaposlenim na novih delovnih mestih omogočilo ohranitev števila plačnih razredov napredovanj, kljub temu da delovna mesta niso istovrstna oziroma sorodna.

Zaposleno je sodišče pred razporeditvijo na uradniško delovno mesto imenovalo v naziv brez odločbe in z zaposlenimi sklenilo pisni dogovor o opravljanju dela v povečanem obsegu šele med opravljanjem dela ter sprejelo sklepe o povečanem obsegu dela in plačilu delovne uspešnosti za daljše obdobje.

Revizorji računskega sodišča so ugotovili še, da je sodišče izvedlo nekatera plačila brez ustreznih pravnih podlag in sklenilo pogodbe, ki niso bile v skladu s ponudbo oziroma razpisno dokumentacijo. Zaradi nižje ocenjene vrednosti naročil pa se je izognilo postopku zbiranja ponudb po predhodni objavi ali katerem koli drugem postopku v skladu s predpisi o javnem naročanju.

Okrožno sodišče je tudi izplačevalo nagrade in poravnavalo stroške sodnim izvedencem, tolmačem in odvetnikom po preteku zakonitih plačilnih rokov ter porabilo sredstva za namene, ki niso bili nujni za delovanje okrožnega sodišča, še ugotavlja računsko sodišče.

Med drugim je kranjsko sodišče sklenilo tudi dogovor o izobraževanju, v katerem je določilo, da mora zaposlena po končanem izobraževanju ostati v delovnem razmerju krajši čas, kot je določeno v zakonu o javnih uslužbencih.

Okrožno sodišče v Kranju med izvajanjem revizije ni odpravilo vseh nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila. V njem mora revidiranec izkazati odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač javnima uslužbenkama v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, je zapisano v revizijskem poročilu.

Na kranjskem okrožnem sodišču danes izsledkov revizije računskega sodišča še ne morejo komentirati. Kot so na sodišču pojasnili za STA, so mnenje prejeli šele danes, predsednik sodišča Mihael Kersnik pa je danes tudi odsoten. Tako bo očitke o nepravilnostih skupaj z načinom odpravljanja nepravilnosti predvidoma komentiral v ponedeljek.

Okrožno sodišče v Kranju je pristojno za območja sodnih okrajev Kranj, Jesenice, Radovljica in Škofja Loka.