c S

Hrvaška vlada na spletu objavila pogajalska izhodišča z EU

01.07.2011 14:11 Zagreb, 01. julija (STA) - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je na današnji novinarski konferenci sporočila, da sta vlada in zunanje ministrstvo na svojih spletnih straneh objavila dokumente, na podlagi katerih so se pogajali z EU. Ob tem je izrazila upanje, da bodo hrvaški državljani na referendumu podprli članstvo države v povezavi.

Hrvaška vlada je pogajalska izhodišča objavila dan potem, ko so v Bruslju sklenili tehnični del pogajanj z EU. Kot je še dejala Kosorjeva, v prihodnjih dnevih pričakujejo, da bodo končali pripravo pogodbe o sklenitvi pogajanj z EU, ki so jo začeli lani.

Kosorjeva podpis pogodbe pričakuje do konca leta, nato pa naj bi pripravili referendum o članstvu v EU. "Verjamem, da bodo državljani in državljanke v velikem številu prišli na referendum ter da bo večina s ponosom obkrožila 'da'," je dejala.

Napovedala je, da bodo danes "z vsemi močmi" začeli informativno kampanjo za uspeh referenduma o članstvu v EU. Izrazila je prepričanje, da bo Hrvaška, tako kot je predvideno, točno čez dve leti, 1. julija 2013 tudi polnopravna članica EU. Predstavila je še vizualno podobo kampanje, ki bo temeljila na razpoznavnih hrvaških rdečih in modrih kvadratkih, stiliziranih v črki E in U z geslom "Sem spadamo".

Hrvaške novinarje je na novinarski konferenci sicer najbolj zanimalo, kdaj bo vlada objavila datum parlamentarnih volitev. Kosorjeva je odgovorila, da bodo koalicijski partnerji v vladi o tem govorili prihodnji teden. Zadnji rok za izvedbo volitev je marec 2012.

Kosorjeva ima sicer danes rojstni dan, v začetku julija pred dvema letoma pa je na premierskem položaju nasledila Iva Sanaderja. Ta je po nepričakovanem odstopu 1. julija 2009 določil takratno podpredsednico vlade Kosorjevo za svojo naslednico v vladi in na čelu HDZ. Hrvaški sabor je nato 6. julija Kosorjevo potrdil kot prvo žensko na premierskem položaju na Hrvaškem.