c S

Sindikat carinikov glede dodatkov zahteva pojasnila Kresalove

01.07.2011 14:35 Ljubljana, 01. julija (STA) - Sindikat carinikov Slovenije ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal poziva, naj pojasni, kakšne dodatke so že dobili cariniki, ki pa jih policisti po njenih besedah nimajo. Članstvo sindikata je ogorčeno nad izjavami ministrice in ne izključuje možnosti ponovnega formiranja stavkovnega odbora in izvedbe stavke tudi med turistično sezono.

Kot je v pismu Kresalovi pojasnil predsednik sindikata Dušan Pečnik, veljavna kolektivna pogodba za javni sektor določa dodatke za policiste, medtem ko cariniki tam nimajo nobenega dodatka. Cariniki so se celo strinjali s temi dodatki, "saj se zavedamo, da imate tudi v vaših vrstah delovna mesta, ki izstopajo".

Cariniki po Pečnikovih besedah nimajo več dodatkov k osnovni plači, kot jih imajo policisti, pač pa jih imajo manj. Ob tem je pojasnil, da je sicer v zakonu o carinski službi zapisano, da imajo cariniki dodatek za stalnost 0,5 odstotka po prvih petih letih, vendar je v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in v kolektivni pogodbi ta dodatek izenačen z dodatkom za minulo delo in torej znaša 0,33 odstotka. Tak odstotek se carinikom tudi obračunava, je zatrdil predsednik sindikata.

Ministrico je opomnil, da imajo v carinski službi tudi carinike, ki delajo na rentgenskih aparatih, mobilnih ali stacionarnih, pa zato ne dobivajo nobenega dodatka, in da cariniki nikoli niso imeli beneficirane delovne dobe in se zato upokojujejo z normalnimi starostnimi pogoji. Med drugim je opozoril na primere, ko so cariniki delali na meji skupaj s policisti, le-ti so že nekaj časa upokojeni, cariniki pa se še vedno vozijo na južno mejo.

"Naše članstvo je ogorčeno nad tem, kar so pobrali od medijev glede vaših izjav o privilegiranosti carinikov proti policistom z nekimi dodatki, ki jih pa v resnici ni, zato upravičeno pričakujemo vaše tolmačenje, kateri so ti dodatki in kakšne privilegije mi imamo, policisti jih pa nimajo," je zapisal Pečnik.

Članstvo od sindikata zahteva ukrepe, kakšni bodo, pa bo po Pečnikovih besedah odločila izredna seja konference Sindikata carinikov Slovenije, "ne izključujemo pa tudi možnosti ponovnega formiranja stavkovnega odbora in izvedbe stavke tudi med turistično sezono".