c S

Policijski sindikat bo vztrajal pri uresničitvi stavkovnega sporazuma

01.07.2011 14:17 Ljubljana, 01. julija (STA) - V Policijskem sindikatu Slovenije so danes "ostro" zavrnili četrtkove izjave ministric v odstopu Darje Radić in Irme Pavlinič Krebs glede policijskih dodatkov. Opozorili so, da v predvidenem rebalansu proračuna za policijo niso upoštevani vsi po stavki dogovorjeni dodatki in nadomestila, zato bodo zahtevali sestanek pri premieru Borutu Pahorju.

V policijskem sindikatu menijo, da je gospodarska ministrica v odstopu Radićeva še najmanj pristojna za ocenjevanje dela policista, ter ji predlagajo, da pogleda, kakšno je stanje v gospodarstvu po njenem odhodu. Ministrica za javno upravo pa je odgovorna za povečanje števila zaposlenih v javni upravi za skoraj tri odstotke, namesto dogovorjenega 1-odstotnega zmanjšanja, s čimer je povzročila stroške iz proračuna, ki na letni ravni znašajo približno 100 milijonov evrov, so pojasnili.

Govoriti o 3,5 milijonov evrov za odpravo krivičnih meril pri vrednotenju dela policistov je po mnenju sindikata ceneno preusmerjanje svoje odgovornosti za nastalo situacijo na druge.

V sindikatu so še zapisali, "da v predvideni rezervi za novo sprejeti zakon sploh niso upoštevana vsa nadomestila in dodatki, katere so si policisti legitimno in zakonito pridobili v času stavke, ter katere je nenazadnje sprejela, potrdila in se jih zavezala izplačati vlada". Spomnili so, da sta bili ob podpisu stavkovnega sporazuma med vlado in Policijskim sindikatom Slovenije po 39-dnevni stavki 4. novembra 2010 Radićeva in Pavlinič Krebsova ministrici in tako z vsem seznanjeni.

Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije bodo za uresničitev vseh priznanih pravic in dodatkov zahtevali sestanek pri predsedniku vlade in od njega zahtevali pojasnila, zakaj v predvidenem rebalansu proračuna za policijo niso upoštevani vsi dogovorjeni dodatki in nadomestila.

Vlada je v četrtek sprejela predlog zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki med drugim v letu 2014 predvideva 3,5 milijona evrov dodatnih stroškov za povišanje policijskih dodatkov. Predlog naj bi med ministri sprožil nesoglasja.