c S

DZ o začasnih ministrih na zadnji predpočitniški seji

01.07.2011 14:06 Ljubljana, 01. julija (STA) - Državni zbor se bo na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami, ki se bo začela 11. julija, seznanil z odstopi ministric iz vrst Zares ter obvestilom premiera Boruta Pahorja, da bodo njihove resorje začasno vodili drugi ministri. Razpravljali bodo tudi o novem zakonu o medijih ter zakonu o državnem tožilstvu.

Poslanke in poslanci se bodo seznanili z odstopom treh ministric iz vrst Zares, Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca, s čimer jim bodo funkcije tudi uradno prenehale. Ministrice so odstopne izjave podale ob odhodu stranke iz koalicije. Hkrati se bodo seznanili z obvestilom predsednika vlade Boruta Pahorja, da bodo njihove resorje začasno, za tri mesece, začasno vodili drugi ministri.

Gospodarsko ministrstvo bo vodil Mitja Gaspari, sicer minister za razvoj; ministrstvo za kulturo bo prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu; ministrstvo za javno upravo pa bo vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

DZ bo opravil splošno razpravo o novem zakonu o medijih. Ta med drugim presojanje koncentracije lastništva predaja v izključno pristojnost Uradu za varstvo konkurence, spreminja pravico do popravka in odgovora, glede imenovanja odgovornega urednika pa določa, da se mora vodstvo družbe pred imenovanjem posvetovati z uredništvom. V javni predstavitvi mnenj je bilo največ kritične razprave namenjene ustanovitvi sveta za medije.

Poslanci se bodo lotili tudi novega zakona o državnem tožilstvu, ki naj bi okrepil delovanje tožilstva, predvsem na področju pregona najbolj zapletenih oblik gospodarskega kriminala in korupcije. Zakonu, ki je že prestal splošno razpravo, o njem pa so razpravljali tudi na javni predstavitvi mnenj, ostro nasprotujejo v SDS, kjer mu očitajo politizacijo.

Splošno razpravo bodo poslanci opravili tudi o obsežnih spremembah na področju kazenskega pravosodja: spremembah kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku. Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja gre verjetno za največjo spremembo v tem mandatu, z njo pa se zaključuje ciklus potrebnih sprememb na področju pravosodja.

Poslanci bodo odločali tudi o zakonu o davku na bilančno vsoto bank, s katerim želi država banke spodbuditi h kreditiranju gospodarstva. Zakon je matični odbor podprl kljub nestrinjanju bank z novim davkom in odklonilnemu stališču Banke Slovenije.

Odločali bodo tudi o zakonu o razvojni podpori Beli krajini, s katero poslanci SDS predlagajo, da se zagotovi 619 milijonov evrov za cestno, elektro, vodovodno in kanalizacijsko omrežje ter podjetniški inkubator v Beli krajini. Poslanci so predlog v splošni razpravi podprli.

DZ se bo lotil tudi prvega branja zakona za zagotavljanje prostega dostopa do dokumentov o trgovini z orožjem v letih 1990 do 1994, ki so ga vložili poslanci Zares, SD in LDS. Z zakonom želijo ločiti oboroževanje za lastne potrebe ter pomoč Hrvaški in BiH ter zapreti vprašanja o domnevnih nepravilnostih v času trgovine z orožjem.

Na dnevnem redu seje je tudi novela zakona o varnosti v železniškem prometu, ki cilja na zmanjšanje števila nesreč na železniških tirih.

Poslanke in poslanci bodo na tokratni seji tudi potrdili izide referendumov, ki so potekali 5. junija. Na njih so volivke in volivci zavrnili pokojninsko reformo, zakon o delu na črno ter novelo zakona o arhivih.