c S

V Italiji brezposelnost mladih narašča

01.07.2011 13:49 Rim, 01. julija (STA) - Stopnja brezposelnosti se je med mladimi v Italiji znova zvišala. V prvem trimesečju je dosegla 29,6 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani in največ od leta 2004 dalje, je sporočil italijanski statistični urad Istat.

Brezposelnost mladih med 15. in 24. letom starosti je v Italiji med višjimi v Evropi, vendar ni nepomembno, da se je v primerjavi z ostalimi državami med krizo povečala nekoliko manj, in sicer za približno osem odstotnih točk.

Na nezavidljivem prvem mestu po brezposelnosti mladih je Španija, kjer je brez dela kar 44 odstotkov mladih, medtem ko je bila še v začetku leta 2008 brezposelnost okoli 23-odstotna. Med mladimi Grki se je brezposelnost od leta 2008 do letos povečala z 21 na 38,5 odstotka.

Splošna stopnja brezposelnosti se je v Italiji v letu dni nekoliko zmanjšala, z 9,1 odstotka na 8,6 odstotka v trimesečju do marca. Ob tem je še vedno zaskrbljujoče visoka brezposelnost med ženskami na revnejšem jugu Italije, kjer znaša kar 46,1 odstotka.

Istat je sicer zaznal precejšnje povečanje zaposlenosti med tujci, skupna raven zaposlenosti pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem še vedno nižja za 0,4 odstotka in znaša 62,4 odstotka.

Po več kot tri leta trajajočem padanju zaposlenosti v industriji, izključujoč gradbeništvo, so statistiki zaznali tudi povečevanje zaposlenosti v tem sektorju, enako velja za storitveni sektor, prav tako pa se znova krepi zaposlovanje za poln delovni čas.