c S

Rusija svari, da bi lahko začela graditi lasten protiraketni sistem

01.07.2011 13:38 Moskva, 01. julija (STA) - Rusija bo začela graditi svoj lasten sistem protiraketne obrambe, če pogajanja z Natom do konca leta ne bodo pripeljala do dogovora o skupnem sistemu, je danes sporočil ruski veleposlanik pri zvezi Nato Dmitrij Rogozin. Rusija od Nata pričakuje, da jasno izrazi svojo pripravljenost na sodelovanje pri skupnem projektu.

Moskva je pripravljena na težavna pogajanja in kompromise, je v danes objavljenem intervjuju za rusko tiskovno agencijo Interfax še zatrdil Rogozin. A če se bo Nato vendarle odločil za gradnjo lastnega protiraketnega ščita brez Rusije, bo to za Rusijo jasen znak, da bo morala do konca leta začeti z izgradnjo svojega lastnega obrambnega sistema, saj se bo počutila ogroženo, je še poudaril.

Pogajanja o projektu skupnega protiraketnega sistema, pri katerem bi sodelovali tako zveza Nato kot Rusija, so trenutno v slepi ulici in nič ne kaže, da bi na srečanju Sveta Nato-Rusija v Sočiju 4. julija prišlo do večjega napredka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je od Nata prejela povabilo k sodelovanju pri skupnem projektu, vendar zdaj potrebuje potrditev, da gre za resno ponudbo, je pojasnil Rogozin pred srečanjem ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva z generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom.

V okviru dogodka se bo Rasmussen, ki bo sicer na obisku v Rusiji med 3. in 5 julijem, sestal tudi z ruskim ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovom. Odvilo pa se bo tudi srečanje na veleposlaniški ravni, na katerem bo Rusija po besedah Rogozina med drugim predstavila tudi novo tehniko za boj proti terorizmu. Gre za metodo, s pomočjo katere je mogoče z razdalje določiti, kje samomorilski napadalci skrivajo razstrelivo, še poroča dpa.