c S

Cestni nadzorniki Darsa od danes z dodatnimi pooblastili

01.07.2011 12:15 Ljubljana, 01. julija (STA) - Cestni nadzorniki Družbe za avtoceste RS (Dars) so danes dobili nove pristojnosti. Odslej bodo lahko osebna in tovorna vozila ustavljali tudi med vožnjo po avtocestah in hitrih cestah ter tako preverjali vinjete. Prav tako bodo lahko nadzirali spoštovanje predpisane prepovedi vožnje tovornih vozil, ki velja na primer ob koncih tedna.

Nove pristojnosti so cestni nadzorniki dobili z današnjo uveljavitvijo novega zakona o pravilih cestnega prometa.

Če voznik osebnega vozila ne bo imel vinjete oz. če voznik tovornega vozila ne bo plačal cestnine, ga bodo lahko cestni nadzorniki ustavili tudi med vožnjo po avtocesti. V ta namen so v Darsu vozila, s katerim izvajajo cestni nadzor, opremili s svetlobnim napisom, podobnim tistemu, ki ga uporablja policija pri nadzoru hitrosti med vožnjo. Odslej bodo imeli na vozilih tudi modre namesto rumenih luči.

Poleg tega bodo lahko nadzorniki po novem izključevali vozila iz prometa zaradi vremenskih razmer, pri čemer ne bodo mogli teh pooblastil izvajati pozimi. Če bo na primer na nekem območju zaradi naravnih razmer (burja ali poplave) postavljena prometna signalizacija za izločanje vozil nad določeno težo, bodo cestni nadzorniki lahko nadzirali spoštovanje te odredbe. Tako lahko cestninski nadzorniki voznika, ki ne spoštuje odredbe, zaustavi in izda plačilni nalog ter ga izloči, je v izjavi za javnost pojasnil vodja cestnih nadzornikov pri Darsu Dean Polc.

V ta namen so na Policijski akademiji dodatno izobraževali in usposabljali cestne nadzornike. Nova pooblastila cestnih nadzornikov za policijo pomenijo, da bo potrebna marsikatera intervencija manj, pojasnjuje predstavnik Generalne policijske uprave Anton Hribar.

Sicer pa je danes tretja obletnica ustanovitve službe cestninskega nadzora pri Darsu. Ta je bila ustanovljena zaradi prehoda na vinjetno cestninjenje za osebna vozila. Nadzor nad plačevanjem cestnine za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah trenutno opravlja približno 100 cestnih nadzornikov Darsa.

V zadnjih dveh letih so zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjete oglobili v povprečju nekaj manj kot 52.000 kršiteljev letno, največ na primorskem avtocestnem kraku. V letošnjem letu so jih oglobili že več kot 22.000, od uvedbe vinjet sredi leta 2008 dalje pa skupno že skoraj 142.000, je pojasnil izvršni direktor za cestninjenje pri Darsu Bojan Bamfi.