c S

V uporabi prenovljeni zakon o ugotavljanja katastrskega dohodka

01.07.2011 09:32 Ljubljana, 01. julija (STA) - Z današnjim dnem se začenja uporabljati prenovljeni zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki temeljito posodablja trenutni zastareli sistem ugotavljanja tega dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti. Po novem se bo katastrski dohodek vsako leto izračunal na novo, izračuni pa bodo bolj realni kot do sedaj.

Kmetijska in gozdna zemljišča se bodo glede dejanske rabe v zemljiškem katastru po novem razvrščala le v ti dve osnovni skupini, namesto podatka o katastrskem razredu pa se z novim zakonom uvaja podatek o boniteti zemljišča. Ta opredeljuje relativno kakovost oziroma proizvodno sposobnost kmetijskih in gozdnih zemljišč, primerljivo na ravni cele države.

Bistvene rešitve novega zakona so med drugim, da se katastrski dohodek določa kot potencialni tržni dohodek od prodaje kmetijskih pridelkov, ki ga je mogoče doseči ob običajni uporabi kmetijskih in gozdnih zemljišč. Poleg tega se metodo ugotavljanja katastrskega dohodka veže na tehnološka izhodišča, ki se preverjajo v najmanj petletnih intervalih.

Izhodišča za novo metodologijo ugotavljanja katastrskega dohodka so zelo podobna doslej veljavnim, zato teoretično med prejšnjim katastrskim dohodkom in dohodkom, izračunanim po novem, ne bi smelo biti bistvenih razlik.