c S

Nizozemska ne bo priznala palestinske države

01.07.2011 09:08 Haag, 30. junija (STA) - Nizozemska ne podpira prizadevanj Palestincev za priznanje njihove države v ZN. Nizozemski zunanji minister Uri Rosenthal je namreč danes na srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom odločno zavrnil priznanje palestinske države: "Ne, Nizozemska tega ne bo podprla."

Rosenthal, ki je judovskega porekla, se je namesto tega zavzel za takojšnjo obnovitev "neposrednih pogajanj" med Izraelom in Palestinci. Abas, ki po svetu zbira podporo pobudi za priznanje palestinske države na septembrskem zasedanju Generalne skupščine ZN, je ob tem izrazil upanje, da bo Nizozemska igrala vlogo znotraj Evropske unije v podporo mirovnemu procesu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Poljski zunanji minister Radek Sikorski, čigar država v petek prevzema polletno predsedovanje EU, je v sredo izjavil, da si sedemindvajseterica prizadeva za skupno stališče glede priznanja palestinske države. Po njegovih besedah bo skupno evropsko stališče odvisno od končnega besedila resolucije.

Toda glavne članice unije so, kot kaže, že razdeljene glede priznanja palestinske države. Medtem ko je Francija napovedala, da bo priznala Palestino, če Izraelci in Palestinci do septembra ne bodo obnovili pogajanj, sta Nemčija in Italija, zdaj pa še Nizozemska, napovedali, da bosta nasprotovali takšni rešitvi.