c S

Velika Britanija v znamenju stavke več sto tisoč javnih uslužbencev

01.07.2011 08:21 London, 30. junija (STA) - V Veliki Britaniji danes stavka več sto tisoč uslužbencev javnega sektorja, ki nasprotujejo vladnim načrtom reforme pokojninskega sistema. Stavka je med drugim prizadela šole v več delih države, medtem ko se strahovi pred zamudami zaradi stavke carinskih delavcev na letališčih zaenkrat niso uresničili.

Štirje sindikati, od katerih trije združujejo učitelje in zaposlene v izobraževanju, so k stavki pozvali okoli 600.000 javnih uslužbencev. Zaradi stavke je po podatkih ministrstva za šolstvo po vsej Angliji zaprta tretjina šol, v tretjini pa pouk poteka moteno. O okrnjenem pouku poročajo tudi iz šol v Walesu.

Po vsej državi so poleg tega zaprti zaposlitveni centri, davčni uradi in muzeji. Na večini letališč, vključno z londonskim Heathrowom, in v pristaniščih, kjer je delovna mesta danes zapustilo več carinskih delavcev, pa zaenkrat ne beležijo daljših zamud ob prihodu potnikov v državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavkajoči se zbirajo pred vladnimi uradi, sodišči in celo pred muzejem British Museum. Več tisoč ljudi se poleg tega udeležuje shodov v Londonu in drugih mest, kjer s plakati med drugim pozivajo k "poštenim pokojninam za vse".

Kot piše AFP, gre najverjetneje za največjo stavko javnega sektorja v državi od marca 2006, ko je stavkalo okoli milijon javnih uslužbencev, in voditelji nekaterih sindikatov svarijo, da je to le začetek stavkovnega vala, ki bi se lahko nadaljeval vse poletje.

Vodja sindikata javnih uslužbencev PCS, ki je k stavki pozvala 250.000 svojih članov, Mark Serwotka je poudaril, da vladi pošiljajo "jasno sporočilo, da ne bodo prenašali napadov na svoje težko prislužene pokojninske pravice".

Konservativna vlada premiera Davida Camerona je val nezadovoljstvo v javnem sektorju povzročila že z napovedjo dvoletne zamrznitve plač in ukinitve več kot 330.000 delovnih mest do leta 2015, s čimer želi prispevati k zmanjšanju rekordnega proračunskega primanjkljaja.

Najhujši upor pa vladi le 13 mesecev po prevzemu oblasti sedaj grozi zaradi načrtov reforme pokojninskega sistema. Ta med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti za javne uslužbence do šest let, povišanje njihovih prispevkov za pokojnine in oblikovanje višine pokojnine na podlagi povprečnega zaslužka v poklicni karieri.

Cameron je izrazil prepričanje, da druga možnost ne obstaja, in posvaril, da "pokojninskemu sistemu grozi bankrot". Vlada meni tudi, da so se sindikati za stavko odločili prezgodaj, saj pogovori še potekajo.

Poudarjajo tudi, da se stavki ni pridružil največji sindikat javnih uslužbencev Unison, ki šteje 1,3 milijona članov. Sindikat se je zaenkrat odločil za nadaljevanje pogovorov, čeprav ne izključuje stavke kasneje letos.