c S

Države kritične do predloga večletnega proračuna EU

01.07.2011 08:01 Bruselj, 30. junija (STA) - Številne države članice EU so se danes kritično odzvale na predlog večletnega proračuna EU za obdobje 2014-2020, ki ga je Evropska komisija sprejela v sredo. Nemčija meni, da je predlog "neodgovorno visok", Velika Britanija ocenjuje, da je "nerealističen", Švedska pa, da je "staromoden", poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemčija meni, da predlog proračuna predstavlja slab zgled v času dolžniške krize številnih držav z evrom. "Moj prvi vtis o predstavljenih predlogih... je, da je obseg proračunskega okvirja neodgovorno visok," je danes ocenil nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Po njegovem mnenju bi v času, ko se države lotevajo konsolidacije javnih financ, tudi Bruselj moral poslati podobno sporočilo in občutno omejiti izdatke. Prav tako je nemški zunanji minister kritičen do predloga za uvedbo evropskega davka na finančne transakcije ter novega DDV na ravni EU, ki jima po njegovih besedah večina držav nasprotuje. "Takšnih davkov ne potrebujemo, saj EU nima težav s financiranjem," je menil.

Da je predlog proračuna "povsem nerealističen", pa meni britanska vlada, ki je že v četrtek izpostavila varčevalne ukrepe tako Velike Britanije kot številnih preostalih članic EU. Proračun prihaja v času težke finančne situacije, so poudarili.

Švedska je ob tem predlog proračuna označila za staromodnega. Komisija je zastavila veliko preobsežen proračun, je v Stockholmu ocenila švedska ministrica za evropske zadeve Birgitta Ohlsson. Ta je tudi staromoden. "Ta proračun temelji na predstavah iz 50. let. Pred nami so zahtevna pogajanja," je napovedala.

Tudi danski finančni minister Claus Hjort Frederiksen je menil, da so zastavljeni izdatki veliko previsoki. "Vse države morajo podpreti proračun Bruslja," je spomnil ob tem in dodal, da Danska v prvi polovici prihodnjega leta prevzema predsedovanje Svetu Evrope.

Avstrijski državni sekretar Andreas Schiered pa se je razveselil dejstva, da predlog predvideva uvedbo davka na finančne transakcije. "Ko je Avstrija pred nekaj leti na podlagi študije ekonomskega inštituta Wifo predlagala davek na finančne transakcije, je bila pri tem povsem osamela," je poudaril. Sedaj je potrebno pri tem vztrajati in prepričati še tiste države, ki so morda še skeptične, je dejal.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzyj Buzek je v četrtek predlog označil za "inteligentno izhodišče za pogajanja", danes pa ga je prvi mož poslanske skupine v Evropskem parlamentu ALDE - Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo Guy Verhofstadt pozdravil ter ocenil, da v grobem odraža tisto, kar so predlagali. "Imamo fantastični predlog," je dejal.

Da je o temah, kot je davek na finančne transakcije, potrebna odprta razprava, pa je menil predsednik odbora za proračun Evropske ljudske stranke (EVP) Alain Lamassoure. "Že od začetka moramo k razpravi povabiti vse politične sile v državah," je poudaril.

Na predlog sta se odzvali tudi nevladni organizaciji CEE Bankwatch in evropska veja organizacije Friends of the Earth. "Predlog ponuja načine za boj proti klimatskim spremembam in premik evropskih gospodarstev na pot trajnostnega razvoja, a še naprej dopušča škodljivo zapravljanje," so ocenili. Vlade so pozvali, naj možnosti, ki so jim dane, dobro izkoristijo.

Predlog za uvedbo finančnega davka pa so pozdravili v organizaciji Action for Global Health. "Zavezanost komisije k davku na finančne transakcije je zelo dobrodošla v času, ko je tudi javna podpora davku visoka," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem pa so pozvali, naj se iz naslova davka zbrani prihodki uporabijo za pomoč EU najrevnejšim na svetu, še posebej za izboljšanje zdravstvenega stanja.