c S

Junija v Sloveniji 0,5-odstotna deflacija

01.07.2011 07:41 Ljubljana, 30. junija (STA) - Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se junija v primerjavi z majem v povprečju znižale za 0,5 odstotka, je danes objavil državni statistični urad. V prvi polovici leta je bila rast cen 1,9-odstotna, na letni ravni je znašala 1,3 odstotka, povprečna 12-mesečna rast pa je bila 1,8-odstotna.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica urada Irena Križman, je junijska deflacija na letni ravni močno znižala inflacijo.

"Se je pa sezona deflacije, ki jo še pričakujemo, pojavila en mesec prej. Torej imamo močno znižanje cen že v juniju, lani je bilo to v juliju. Podobna gibanja pričakujemo še v naslednjem mesecu," je povedala Križmanova.

V juniju so se znižale predvsem cene sadja, goriv in energije, obleke in obutve ter komunikacij. Cene sadja so skupno rast cen znižale za 0,3 odstotne točke, toliko so prispevale tudi cene goriv in energije, cene obleke in obutve so skupno rast znižale za 0,2 odstotne točke, komunikacije pa za 0,1 odstotne točke.

Cene v skupini obleka in obutev so bile nižje za 2,5 odstotka, pri čemer se je obutev zaradi predsezonskih popustov pocenila za 2,9 odstotka, oblačila pa za 2,5 odstotka.

Nižje cene v skupini komunikacije (za 1,5 odstotka) so bile posledica nižjih cen telefonskih in internetnih storitev, ki so se v povprečju pocenile za 1,6 odstotka. Telefonski in drugi aparati so se medtem za 1,3 odstotka podražili.

Na 1,4-odstotno znižanje cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače so najbolj vplivale nižje cene sadja in zelenjave (za 16,2 oz. 2,3 odstotka). Izdelki v podskupinah drugi prehrambeni izdelki ter sveže in predelano meso pa so se med izdelki v tej skupini najbolj podražili (za 2,9 oz. 1,1 odstotka).

Cene v skupini stanovanja so se predvsem zaradi dražjih trdih goriv, pa tudi dražje elektrike in tekočih goriv, zvišale za 1,2 odstotka, cene v skupini prevoz pa so bile nižje za 0,6 odstotka, in sicer na predvsem na račun cenejših goriv in maziv ter cestnih potniških prevozov.

Junija so se zvišale cene v skupinah rekreacija in kultura (za 2,3 odstotka), stanovanjska oprema (za 0,3 odstotka), zdravje, gostinske in nastanitvene storitve ter raznovrstno blago in storitve (v vsaki za 0,2 odstotka).

V skupini rekreacija in kultura so se zaradi začetka poletne počitniške sezone po pričakovanjih najbolj povišale cene počitnic v paketu, in sicer za 7,9 odstotka. Počitnice v paketu so tudi največ, 0,2 odstotne točke, prispevale k skupni mesečni rasti cen.

V prvi polovici leta so se najbolj podražili hrana in brezalkoholne pijače, in sicer za 5,3 odstotka. Sledijo skupine stanovanje (za 2,5 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 2,2 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za dva odstotka), stanovanjska oprema (za 1,9 odstotka) ter rekreacija in kultura (prav tako za 1,9 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 1,7 odstotka), prevoz (za 0,9 odstotka), izobraževanje (za 0,6 odstotka) ter zdravje (za 0,4 odstotka).

Statistiki so znižanje cen v prvem letošnjem polletju zabeležili v skupinah obleka in obutev ter komunikacije, in sicer za 2,1 oz. 1,2 odstotka.

V enem letu so se cene najbolj povišale v skupini alkoholne pijače in tobak (za 6,2 odstotka). Sledile so skupine hrana in brezalkoholne pijače (za 4,6 odstotka), stanovanjska oprema ter stanovanje (v vsaki za 3,9 odstotka), zdravje (za 2,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 2,2 odstotka), izobraževanje (za 1,6 odstotka), komunikacije (za 0,5 odstotka) ter prevoz (za 0,4 odstotka).

Cene so se v enem letu v povprečju znižale v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 10,5 odstotka), obleka in obutev (za tri odstotke) ter rekreacija in kultura (za 1,3 odstotka).

Merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin je Slovenija junija zabeležila 0,6-odstotno deflacijo. Letna rast cen je bila 1,6-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,1-odstotna.