c S

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja do nujne pomoči tudi v Avstraliji

01.07.2011 07:31 Ljubljana, 30. junija (STA) - Slovenski zavarovanci bodo lahko od petka naprej z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavljali nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč tudi v Avstraliji. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zato svetujejo, da si zavarovane osebe pred odhodom v Avstralijo pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

V petek namreč začne veljati sporazum o zagotavljanju zdravstvenega varstva med vladama Slovenije in Avstralije ter dogovor o izvajanju sporazuma o zagotavljanju zdravstvenega varstva.

Zavarovane osebe lahko v času začasnega bivanja v Avstraliji uveljavljajo pravico do storitev nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči neposredno pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže, in sicer ob predložitvi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in potnega lista.

Če bodo zavarovane osebe morale stroške zdravstvenih storitev v Avstraliji plačati same, morajo zahtevek za povračilo stroškov vložiti neposredno pri avstralski zdravstveni zavarovalnici v kraju začasnega bivanja (Medicare poslovalnice), pojasnjujejo na ZZZS. V skladu z meddržavnim sporazumom namreč ZZZS stroškov ne more povrniti.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko zavarovane osebe naročijo na spletni strani ZZZS www.zzzs.si ali s poslanim SMS sporočilom na telefonski številki 031 771 009.

Naročilo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je brezplačno, zavarovane osebe pa kartico dobijo po pošti, na naslov v Sloveniji, v štirih delovnih dneh, so še zapisali na ZZZS v sporočilu za javnost.