c S

Türk ima dober občutek glede slovenske kandidature za VS ZN

28.06.2011 13:10 New York, 28. junija (STA) - Predsednik republike Danilo Türk, ki se mudi na delovnem obisku pri ZN v New Yorku, je novinarjem po ponedeljkovih srečanjih dejal, da ima glede slovenske kandidature za sedež v VS ZN zelo dober občutek. Türk se je udeležil tudi sprejema v čast 20. obletnice slovenske samostojnosti, kamor je prišel tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Slovenija se poteguje za sedež vzhodnoevropske skupine, ki ga bo 31. decembra izpraznila BiH. Türk, ki se v New Yorku udeležuje konference o globalnem upravljanju ZN, pa je obisk namenil tudi utrjevanju podpore slovenski kandidaturi za članstvo v VS ZN v letih 2012/13. V ponedeljek se je tako srečal z veleposlaniki držav Latinske Amerike in majhnih otoških držav, predvideno pa je srečanje tudi z drugimi.

"Srečujem se z velikim številom veleposlanikov, ki jih zanima, kako gleda Slovenija na številna svetovna vprašanja in na vlogo ZN ter VS v prihodnje," je pojasnil Türk in dodal, da ima Slovenija, ki je že bila članica VS v letih 1998/99, izkušnje in znanje.

"Imamo zelo dobro misijo. Naše predstavništvo pri ZN je zelo dobro, imamo odlično veleposlanico, ki je izjemno cenjena kot odlična diplomatka in prava predstavnica slovenskega duha, odprta do pogovorov z vsemi, pripravljena po diplomatski poti reševati teme, ki so predmet razprave med diplomati," je še dejal predsednik.

Veleposlanica pri ZN Sanja Štiglic je v ponedeljek skupaj z vršilko dolžnosti generalne konzulke v New Yorku Melito Gabrič ter vojaškim atašejem pri ZN, generalom Milkom Petkom, sicer gostila sprejem ob 20. obletnici neodvisnosti Slovenije. Sprejema so se udeležili številni newyorški Slovenci, veleposlaniki in vojaški atašeji držav članic ZN in drugi.

Generalni sekretar ZN Ban je v govoru na sprejemu spomnil, da je bil nekoč veleposlanik Južne Koreje v Sloveniji, ki jo je pokrival z Dunaja. Obudil je tudi spomin na sodelovanje s Türkom, ko je bil sam veleposlanik pri ZN, Türk pa pomočnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana. Ko je Slovenijo leta 2008 ponovno obiskal, je Ban, kot je povedal, opazil velik napredek v razvoju države. Izrazil je zadovoljstvo, da se dobri odnosi med Slovenijo in ZN nadaljujejo, ter se Sloveniji zahvalil za njeno podporo delu ZN.

Predsednik Türk je v pogovoru s slovenskimi novinarji dejal, da je bilo sporočilo generalnega sekretarja o Sloveniji takšno, kot ga potrebujemo doma. "Da bi malce bolj zaupali vase, bili manj po nepotrebnem kritični in razumeli, da smo del velike svetovne družine in da nas svet prepoznava kot uspešno državo," je dejal.

Ostali slovenski udeleženci sprejema so obudili spomine na leto 1991, ko je jugoslovanska armada napadla mlado državo, sami pa so skušali pomagati med drugim z demonstracijami pred sedežem ZN. "Spomnim se, da je prišlo v cerkev na mašo okoli 300 ljudi, nato pa smo šli vsi skupaj na demonstracije," je povedal frančiškanski pater Martin Krizolog, ki še danes vodi pred 95 leti zgrajeno slovensko cerkev Sv. Cirila na Manhattnu.

S sabo so nesli doma sešito zastavo nove države in pred ZN skupaj zapeli Zdravljico. Krizolog je dal svojo cerkev na razpolago novi državi, ko te v New Yorku uradno še ni bilo, imel pa je tudi več pogovorov za lokalne medije, kjer je razlagal resnico o dogajanju. Podobno so počeli tudi številni drugi Slovenci v ZDA.