c S

Policija 27. junija praznuje spomin na dogodke na Holmcu

27.06.2011 08:40 Policisti so za dan slovenske policije določili 27. junij v spomin na organiziran upor agresorju na slovenskem ozemlju in v spomin na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991. Prav tam bo v ponedeljek ob 21. uri osrednja državna slovesnost ob dnevu policije, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor.

Pripadniki organov za notranje zadeve so od samega začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja. Začetki segajo v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice in širjenje "jogurtne" revolucije. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji armade. Konec procesa osamosvajanja pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade iz Slovenije 26. oktobra 1991.

Na slovesnosti na Holmcu se bodo spomnili v vojni za Slovenijo padlih miličnikov Marijana Dobelška, Roberta Hvalca, Stanislava Straška, Franca Šosterja, Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja. Zadnja dva sta življenje izgubila prav v bitki na Holmcu. Njima v spomin bodo na prireditvi odkrili spomenik, ki ga je zasnoval koroški arhitekt Borut Bončina.

Padlih miličnikov se je v poslanici ob dnevu policije spomnila tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki se bo prav tako udeležila slovesnosti na Koroškem. Poudarila je, da je bila pred 20 leti želja po tem, da ubranimo svojo državo, neizmerna. "Ta želja je bila na Holmcu postavljena pred preizkus, ki so ga hrabre pripadnice in pripadniki tedanje milice prestali z odliko, nekateri pa so v njem dali največ, kar so lahko," je zapisala ministrica.

"V teh dvajsetih letih naše države ste v policiji dokazali trdnost naših skupnih vizij, ko ste se sočasno z njo razvijali in razvili v sodoben servis v službi državljank in državljanov, nesporen in trden garant naše varnosti ter civilizacijskih pravic," je v poslanici še zapisala ministrica in dodala, da je temu pritrdil tudi predsednik države Danilo Türk, ko je minuli teden policijo odlikoval z zlatim redom za zasluge.

Prireditev na nekdanjem mejnem prehodu organizirajo ministrstvo za notranje zadeve, policija, veteransko združenje Sever in koroški pokrajinski odbor združenja. S prireditvijo ob dnevu slovenske policije bodo obeležili tudi 20-letnico samostojne države in ob tem izpostavili vlogo policije pri osamosvajanju države in zagotavljanju varnosti.

Na prireditvi pričakujejo tudi generalnega direktorja policije Janka Gorška in predsednika združenja Sever Miho Molana ter policiste iz vse Slovenije. Proslavo, ki jo je zasnoval scenarist Tomaž Letnar, bosta neposredno prenašala Radio in Televizija Slovenija, organizatorji pa pričakujejo kakšnih tisoč udeležencev. Na slovesnosti bodo med drugimi nastopili Policijski orkester, letalska policijska enota, specialna enota in postaja konjeniške policije Ljubljana.