c S

Stekla javna obravnava predloga novega energetskega zakona (krajše)

24.06.2011 13:27 Ljubljana, 24. junija (STA) - Ministrstvo za gospodarstvo je danes v 30-dnevno javno obravnavo poslalo predlog novega energetskega zakona. Po pojasnilih ministrice za gospodarstvo Darje Radić je precej sprememb vezanih na uveljavljanje evropskih direktiv in uredb.

Predlog zakona v slovenskih pravni red prenaša devet evropskih direktiv in tri uredbe, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala ministrica Radićeva in dodala, da bo s tem Slovenija "končno izpolnila vse zahteve, ki jih je kar nekaj časa dolgovala do EU".

"Energetski zakon pomeni najpomembnejšo, temeljno, zakonsko podlago za izvajanje dejavnosti na področju energetike," je še ocenila ministrica. Omenjeni zakon je po njenem mnenju tudi eden izmed najobsežnejših zakonov, saj ima zaenkrat 567 členov, pa še vse prehodne in končne določbe niso določene.

Po pojasnilih generalnega direktorja za energijo Janeza Kopača je predlog zakona razdeljen na devet poglavij in uvaja vrsto novosti, nobena pa pravzaprav ni popolnoma nova.

Med drugim na področju električne energije in zemeljskega plina uvaja ločitev tržne dejavnosti od prenosa (Geoplin se bo sicer o načinu ločitve odločil sam), predvideva izvensodno reševanje sporov, uvedbo naprednih merilnih sistemov (t.i. pametnih števcev), energetskih izkaznic za stavbe in ukinja energetsko dovoljenje.