c S

Lukšič prevzema vodenje visokošolskega resorja

23.06.2011 07:01 Ljubljana, 23. junija (STA) - Minister za šolstvo Igor Lukšič bo po odstopu Gregorja Golobiča, ki se je vrnil v poslanske klopi, danes začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Na današnji seji vlade bo Lukšič tako že nastopil v vlogi vodje obeh resorjev.

Državni zbor se je namreč v sredo seznanil o obvestilom predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo vodenje visokošolskega resorja začasno prevzel Lukšič. Visokošolsko ministrstvo bo vodil do imenovanja novega ministra oziroma do morebitne rekonstrukcije vlade. Sicer pa ga lahko vodi največ tri mesece.

Lukšič je že napovedal, da jih na visokošolskem ministrstvu v naslednjih treh mesecih čaka kar nekaj projektov, ključno pa je, da delo na ministrstvu ne zastane. Napovedal je tudi pripravo zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Predsednik Zares Gregor Golobič je namreč 2. junija podal odstop z mesta ministra. DZ se je z njegovim odstopom seznanil 16. junija, s čimer mu je funkcija tudi uradno prenehala, a je moral do potrditve svojega naslednika opravljati tekoče posle.

Potem ko so se poslanci v sredo seznanili s Pahorjevim obvestilom, da Lukšič začasno prevzema vodenje ministrstva, pa se je Golobič lahko vrnil v parlament, kamor je bil izvoljen na volitvah leta 2008. Od poslanskega stolčka pa se je morala posloviti Cveta Zalokar Oražem, ki je bila v času Golobičevega ministrovanja nadomestna poslanka.