c S

Podpora SLS za noveliranje zakona o preprečevanju pranja denarja

23.06.2011 06:59 Ljubljana, 22. junija (STA) - DZ je danes ocenil, da je predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki ga je v zakonodajni postopek vložila SLS, primeren za nadaljnjo obravnavo. Glavni cilj novele je zagotovitev javnosti podatkov o transakcijah, ki potekajo med Slovenijo ter državami oz. območji, ki veljajo za davčne oaze.

DZ se je s predlogom SLS seznanil 17. junija, ko je Radovan Žerjav v imenu predlagateljev izpostavil, da smo v Sloveniji vse večkrat priča razkritju primerov poslovanja podjetij, ki so sumljive transakcije opravljale prek bank oziroma podjetij s sedežem v t.i. davčnih oazah. "Predlagana novela preprečuje nekontrolirano odtekanje denarja v t.i. davčne oaze," je dejal danes pred glasovanjem.

V dveh letih je na Ciper in v Liechtenstein odteklo približno 300 milijonov evrov, in to v času finančne in gospodarske krize, je opozoril Žerjav ter vprašal, koliko denarja je odteklo šele takrat, ko sta se v Sloveniji cedila med in mleko.

Predlog novele zakona, ki bo zdaj dodeljen v nadaljnji postopek odboru DZ za finance in monetarno politiko, določa, da morajo vse k upoštevanju določb zakona o preprečevanju pranja denarja zavezane organizacije o vsaki transakciji, povezani z državami, ki so opredeljene kot davčne oaze, posebej obvestiti urad za preprečevanje pranja denarja.

To so denimo Andora, Britanski Deviški otoki, Ciper, Gibraltar, otok Man v Irskem morju, Liechtenstein in Monako.