c S

Zalar po počitnicah napoveduje spremenjen delovni čas sodišč

15.06.2011 14:01 Ljubljana, 15. junija (STA) - Minister za pravosodje Aleš Zalar, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in predsednik sodnega sveta Miro Cerar so se dogovorili glede sprememb poslovnega časa sodišč. Spregovorili pa so tudi o Pregari, vplivu rebalansa na sodstvo, varstvu avtoritete sodnikov in zagotavljanju njihove varnosti, je po sestanku pojasnil Zalar.

Predsednik vrhovnega sodišča je dal pozitivno mnenje k predlaganim spremembam sodnega reda, ki med drugim vključujejo tudi drugačno umestitev poslovnega časa sodišč. Gre za organizacijski ukrep v rokah predsednikov sodišč, ki se bodo o spremembah odločali glede na količino dela, je dejal Zalar in dodal, da bodo spremembe v uradnem listu objavljene prihodnji petek, torej bi novi poslovni čas na nekaterih sodiščih lahko uveljavili že pred sodnimi počitnicami, večinoma pa po njih.

Zalar je predsedniku vrhovnega sodišča sicer izročil uradno obvestilo, da lahko z današnjim dnem pristojno sodišče v Kopru začne vzpostavljati zemljiško knjigo za katastrsko občino Pregara. Po ministrovih besedah naj bi bila to dobra novica zlasti za tamkajšnje prebivalce, ki v zadnjih letih niso mogli zagotavljati ustreznega varstva pravic na svojih nepremičninah.

Za to območje zemljiška knjiga namreč ni bila vzpostavljena, ker Hrvaška vse do torka ni z ustrezno noto dala posebnega dovoljenja, je pojasnil minister. O tem se bo Zalar po lastnih napovedih danes pogovoril še s predsedniki sodišč na koprskem območju in s prebivalci Pregare.

Govorili so tudi o sestanku z vsemi predsedniki sodišč najpozneje v prvi polovici julija, na katerem bodo pregledali poslovne načrte. Zadnja sprememba zakona je po Zalarjevih besedah vzpostavila dolžnost, da morajo sodišča načrtovati svoje rezultate, zato bo to prvi tovrsten sestanek.

Govorili so tudi o tem, kako bo rebalans državnega proračuna prizadel sodstvo in ugotovili, da se bo treba pogovoriti z ministrom za finance Francem Križaničem, saj imajo sodišča status posebnega proračunskega porabnika. Po ministrovih napovedih naj bi do tega sestanka prišlo prihodnji teden.

Cilj sestanka bo ohranitev neokrnjenosti projekta Lukenda za zmanjševanje sodnih zaostankov. Če bi prišlo do okrnitve, bi bila namreč resno prizadeta pravna varnost, je povedal Zalar. Z rebalansom se bodo na ministrstvu sicer podrobneje seznanili v petek, ko bodo preverili, koliko možnosti imajo za notranje prerazporeditve. Zalar zato pred petkom še ni mogel odgovoriti na vprašanje novinarjev, ali bo podprl vladni predlog rebalansa.