c S

Poslanci podprli nepremičninsko posredovanje tudi za tujce

15.06.2011 06:57 Ljubljana, 14. junija (STA) - DZ je z 49 glasovi za in 18 proti podprl predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero se v pravni red vnaša nediskriminatorna možnost opravljanja tovrstnih storitev na ozemlju Slovenije nepremičninskim družbam iz držav EU, evropskega gospodarskega prostora in Švice. Določena ostaja tudi zgornja meja provizije posrednikov.

Zakon ureja možnost trajnega ali občasnega opravljanja dejavnosti posredovanja v prometu z nepremičninami na območju Slovenije, pri čemer morajo tujci pridobiti status nepremičninskega posrednika, je poslancem pojasnil minister za okolje in prostor Roko Žarnić.

Za slovenske državljane se zaradi odprave administrativnih ovir odpravlja upravni postopek izdaje licence pri ministrstvu za okolje in za prostor. Posameznik, ki pridobi certifikat za poklicno kvalifikacijo posrednik za nepremičnine, bo tako lahko začel z opravljanjem dejavnosti posredovanja v prometu z nepremičninami že zgolj z vpisom v imenik nepremičninskih posrednikov, je še poudaril minister.

Novela določa obveznosti za tuje nepremičninske družbe tudi glede zavarovanja odgovornosti za morebitno škodo, ki bi nastala z izvajanja storitev posredovanje v Sloveniji, tako naročitelju kot tudi tretji osebi. Kot je pojasnil Žarnić, zavarovanje ni pogojeno s sklenitvijo zavarovanja v Sloveniji, mora pa biti sklenjeno pred začetkom opravljanja dejavnosti posredovanja na našem ozemlju in biti sklenjeno za ves čas posredovanja.

Poslanci so sprejeli tudi amandma, s katerim so določili zgornjo mejo provizije nepremičninskih posrednikov. Ta ostaja pri štirih odstotkih vrednosti nepremičnine, katera je ocenjena na več kot 10.000 evrov.