c S

Sojenja lani povprečno za več kot polovico krajša kot leta 1998

15.06.2011 06:56 Ljubljana, 14. junija (STA) - Povprečni čas za rešitev sodne zadeve se je s 14,1 meseca v letu 1998 skrajšal na 5,8 meseca konec lanskega leta, ugotavlja vrhovno sodišče v poročilu za leto 2010. Očitno se je znižal tudi čas sojenja v pomembnejših zadevah. Leta 1998 je sojenje povprečno trajalo 21,8 meseca, lani pa le še 9,2 meseca.

Po oceni vrhovnega sodišča se je sodstvo glede reševanja zadev v vrnilo v čas pred reformo 1995, ki jo sodniki ocenjujejo kot največjega krivca za sodne zaostanke. Sodniki so zadovoljni tudi s podaljšanjem projekta Lukenda do konca leta 2012, vendar menijo, da bi ga morali nadgraditi s tem, da se sodno osebje, zaposleno za določen čas, zaposli za nedoločen čas.

Prav sodno osebje, zaposleno za nedoločen čas, bi lahko po mnenju vrhovnega sodišča pripomoglo k uresničevanju cilja zmanjševanja števila sodnikov.

Finančno stanje je zadovoljivo, ugotavljajo v poročilu, vendar dodajajo, da je vsakoletni sprejeti proračun podcenjen in je treba vedno pridobivati dodatna sredstva. Kritični so tudi do prostorske problematike. Projekt Lukenda je tukaj izvršen le delno, saj sodišča še vedno ne poslujejo na eni lokaciji, to pa naj ne bi negativno vplivalo na učinkovitost dela sodišč.

V poročilu, ki ga bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša podrobneje predstavil na novinarski konferenci v sredo, prav tako opozarjajo na problematično kakovost predpisov. Tako tudi letos sprejeta novela zakona o sodiščih ni jasneje opredelila razmerja med okrožnim sodiščem in okrajnimi sodišči določenega sodnega okrožja.

Vrhovno sodišče zato predlaga dokončno vzpostavitev sodnega okrožja kot osnovne ravni sodišč z jasno opredeljenimi razmerji. Tako bi omogočili optimalno organizacijo reševanja posameznih sodnih zadev. Prav tako na vrhovnem sodišču predlagajo, naj se preuči ustreznost sedanje mreže sodišč, tudi z vidika ustreznosti kadrovskih virov, vlada pa naj sprejme načrt zagotavljanja prostorskih pogojev za delo sodišč.