c S

Berlusconi doživel ponižujoč poraz na referendumih

14.06.2011 08:32 Rim, 14. junija (STA) - Italijanski premier Silvio Berlusconi je doživel hud poraz na referendumih v nedeljo in ponedeljek. Volivci so načrte njegove vlade o uporabi jedrske energije, o imuniteti premiera pred sodnimi procesi in o privatizaciji vodooskrbe zavrnili z 95-odstotno večino, kažejo podatki po preštetju vseh oddanih glasovnic.

Kot je danes sporočilo notranje ministrstvo v Rimu, se je 94 odstotkov volivcev izreklo proti načrtom postavitve jedrskih elektrarn, ki bi skrbele za boljšo energetsko oskrbo Italije. 95 odstotkov se jih je izreklo tudi proti načrtom, da bi imeli premier in ministri delno imuniteto pred sodnimi postopki v času opravljanja funkcije, z enako večino pa so zavrnili tudi dve referendumski vprašanji glede privatizacije oskrbe z vodo, poroča italijanska agencija Ansa.

Čeprav bodo morali počakati še na glasovnice iz tujine, je že povsem jasno, da sta Berlusconi in njegova vlada doživela hud poraz. To je že v ponedeljek priznal tudi sam premier, ki je dejal, da "je visoka udeležba na referendumih pokazala željo državljanov, da sodelujejo pri odločitvah o njihovi prihodnosti, česar ni mogoče prezreti".

Volilna udeležba je bila 56-odstotna, kar pomeni, da so referendumi veljavni, saj se jih je udeležila več kot polovica vseh volilnih upravičencev. Tudi to je svojevrsten poraz za Berlusconija in njegovo vlado, ki je pozivala k bojkotu referendumov, zadnji veljavni referendum v Italiji pa je bil že davnega leta 1995.

Analitiki že ugotavljajo, da ta hud poraz Berlusconija, ki se otepa spolnih škandalov s 17-letno prostitutko Ruby, ni povezan zgolj s strahom ljudi pred jedrsko energijo po katastrofi v japonski Fukušimi, ampak kaže tudi na veliko nezadovoljstvo nad Berlusconijem samim.

Opozicija ga je zato že pozvala k odstopu. "Na tej točki bi morali odstopiti," je dejal vodja glavne opozicijske Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Izid je najresnejše znamenje Berlusconijeve odrezanosti od državljanov," je še dejal opozicijski vodja, ki izid ocenjuje tudi kot "ločitev med vlado in državo".