c S

DZ sprejel drugo avtentično razlago insolvenčnega zakona

14.06.2011 06:59 Ljubljana, 13. junija (STA) - Poslanke in poslanci so danes soglasno sprejeli že drugo avtentično razlago dela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Ta določa, da se kot prednostne terjatve v postopku prisilne poravnave štejejo tudi denarna povračila namesto odpovednega roka.

Avtentična razlaga insolvenčnega zakona je bila v DZ sprejeta s 64 glasovi za in nobenim proti.

Poslanec LDS Borut Sajovic je uvodoma pojasnil, da so si za sprejetje tako prve kot druge avtentične razlage prizadevali predvsem bivši delavci Mersteela. Ti so se namreč lansko jesen v zameno za odškodnine odpovedali odpovednim rokom, kljub temu pa jim vodstvo ni izplačalo odškodnin, saj je pristojna sodnica ugotovila, da odškodnine ne veljajo za prednostne terjatve in jih tudi ne zajema prva avtentična razlaga.

Z drugo avtetentično razlago po besedah Sajovica "nikomur ne dajemo ničesar, kar mu ne bi pripadalo". Hkrati je Sajovic izrazil upanje, da bo vlada razrešila obstoječe stanje, da podobno posredovanje DZ v prihodnosti ne bo več potrebno.

Pravosodni minister Aleš Zalar je dejal, da se vlada sicer strinja s predlagateljem, da vprašanje izplačila odškodnin "predstavlja resen problem v praksi", vendar pa je njeno strokovno stališče, "da je vprašanje, če je omenjena tematika predloga avtentične razlage taka, da si zasluži urejanje s strani DZ". Vlada namreč ocenjuje, da bi bilo iste cilje mogoče doseči s spremembo določb zakona o delovnih razmerjih, je še dodal Zalar.

Poslanec SNS Bogdan Barovič je dejal, da stečajna upraviteljica zahteva, da bivši zaposleni v stečajno maso vrnejo vse tisto, kar so pošteno zaslužili, pri tem pa po njegovih besedah ni ovir za izplačilo odškodnin direktorjem. Da je potrebno vse terjatve iz naslova odškodnin razumeti kot pravice iz naslova plače, je poudaril tudi poslanec SD Janez Kikelj.

Zakonodajna služba je poudarila, da ni razlogov za že drugo razlago insolvenčnega zakona, vendar nekateri sodniki zakone berejo v škodo delavcev, "ki so se znašli na cesti", je poudaril poslanec SDS Miro Petek. V prihodnosti se nam po njegovih besedah lahko zgodi, da bo prihajalo do podobnih primerov.

Poslanec Zares Franco Juri je dejal, da na robu delovanja pravne države vedno ostajajo delavci ali tisti, ki so ostali brez dela. V poslanski skupini Zares zato po njegovih besedah ne morejo pristati na različne obravnave nekdanjih zaposlenih Mersteela.

Poslanec SLS Janez Ribič je ob tem dodal, da si poslanci že lanskega decembra niso bili edini glede interpretacije zakona in "očitno nismo uspeli rešiti problema". Neprimerno se mu še zdi, da vlada ne podpira ponovne razlage, hkrati pa ne predlaga nobene rešitve za nastalo stisko ljudi.

Da je potrebno popraviti krivično situacijo, ki se je zgodila bivšim delavcem Mersteela se je strinjal tudi poslanec DeSUS Anton Urh, ki meni, da je ponovna razlaga edini način za rešitev nastale situacije.

Današnje seje DZ se je sicer udeležilo približno 20 odpuščenih delavce Mersteela. Kot je dejal njihov predstavnik Maksimiljan Kalan, so zadovoljni z razpravo, ki je potekala med poslanci. Odločitev poslancev po njegovih besedah sicer pomeni, da bodo vsi delavci v Sloveniji, ki so bili odpuščeni, upravičeni do odškodnin namesto odpovednega roka, kar do sedaj ni bilo zakonsko urejeno.

"Zadovoljni bomo sicer šele takrat, ko bomo dobili nakazan denar. V našem primeru govorimo o dobrih 200.000 evrov odškodnin za 75 delavcev", je še dodal Kalan.