c S

Svet Evrope poziva Slovenijo k dodatnim ukrepom glede Romov in izbrisanih

07.06.2011 14:45 Strasbourg, 07. junija (STA) - Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg je danes objavil pismo premieru Borutu Pahorju, v katerem ga poziva k nujnim ukrepom za izboljšanje stanovanjskih razmer v nekaterih romskih skupnostih v Sloveniji. Izrazil je tudi zaskrbljenost, da novi zakon o izbrisanih negativnih posledic izbrisa ne odpravlja v celoti.

Hammarberg v pismu, ki ga je Pahorju poslal 10. maja po obisku v Sloveniji v začetku aprila, pozdravlja pozitivne ukrepe za izboljšanje človekovih pravic Romov in njihovega dostopa do stanovanj, izobraževanja in zaposlitev.

Pohvalil je prizadevanja za spodbujanje vključevanja Romov v družbo, model izvoljenih romskih svetnikov pa je po njegovih besedah primer dobre prakse, po katerem bi se lahko zgledovale tudi druge države članice Sveta Evrope.

Kljub napredku Hammarberg opozarja, da resne težave ostajajo. Zelo je zaskrbljen ob poročilih o stanovanjskih razmerah v nekaterih romskih skupnostih v Sloveniji. Po njegovem so potrebni nujni ukrepi na lokalni ravni, da bi jim zagotovili dostop do tekoče vode, kanalizacije in elektrike. Treba je spodbujati sodelovanje in izmenjavo dobrih praks med različnimi občinami, ukrepanje lokalnih oblasti pa bi morale skrbno spremljati državne oblasti, v pismu opozarja komisar.

Hammarberg je pohvalil vrsto izobraževalnih projektov, zlasti tistih, ki se izvajajo v sodelovanju z romskimi društvi, ki bodo dali oprijemljive rezultate na dolgi rok. Problem pa ostaja nizka raven prisotnosti pri pouku med romskimi otroki v nekaterih delih Slovenije. "Potrebni so učinkoviti ukrepi za zmanjšanje osipa romskih učencev," dodaja.

Komisar opozarja tudi na položaj izbrisanih. Novela zakona iz leta 2010 izbrisanim omogoča, da vložijo zahtevo za obnovitev svojega nekdanjega statusa, vendar je po dostopnih podatkih vloge vložilo le 120 izbrisanih, od tega jih je bilo 32 zavrnjenih. Hammarberg je izrazil zadovoljstvo, ker je slovenska vlada odločena najti rešitev, vendar pa ga skrbi, da zakon ne bo v celoti odpravil negativnih posledic, ki jih je imel izbris leta 1992 na človekove pravice prizadetih oseb.

Hammarberg je objavil tudi pismo, ki mu ga je 2. junija v odgovor poslal premier Pahor. Predsednik vlade v njem izpostavlja bistveno razliko med vprašanjema Romov in izbrisanih, ki po njegovih besedah nista povezani in se ju rešuje ločeno. Zagotovil je, da je vlada trdno odločena odpraviti krivice, ki so jih utrpeli izbrisani. Pahor je še zapisal, da vlada ceni komisarjeva priporočila, ki bodo upoštevana ob nadaljnjem delu za rešitev trenutnih izzivov in razvoj novih dobrih praks, kot so tiste, ki zadevajo izobraževanje romskih otrok.