c S

Z novelo prenos nalog urada za varstvo potrošnikov na ministrstvo

03.06.2011 06:59 Ljubljana, 02. junija (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o varstvu potrošnikov, ki bi med drugim naloge urada za varstvo potrošnikov prenesla na ministrstvo za gospodarstvo. Z novelo bi tudi v slovenski pravni red vnesli določila več evropskih direktiv.

Predlog novele zaradi prenehanja delovanja urada za varstvo potrošnikov kot organa v sestavi ministrstva za gospodarstvo na novo določa vsebino členov, ki urejajo institucionalno ureditev varstva potrošnikov. Naloge urada se prenesejo na ministrstvo za gospodarstvo, strokovni svet za varstvo potrošnikov pa ukinja, so po seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Strokovne, upravne in razvojne naloge urada se bi prenesle na ministrstvo, javne službe, ki se nanašajo na vzgojo in izobraževanje ter obveščanje potrošnikov, pa bi izvajale izključno nevladne organizacije.

S tem bi po mnenju ministrstva med drugim povečali učinkovitost in optimizirali porabo finančnih sredstev, povečali zadovoljstvo potrošnikov, ker bi bile naloge na področju varstva potrošnikov jasno razdeljene, ter zmanjšali administrativne ovire za nevladne organizacije in potrošnike, tako da bi bil dostop do podatkov enostaven, podatki in storitve pa na voljo na enem mestu.

Predlog novele v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o varstvu potrošnikov v zvezi z nekaterimi vidiki pogodb časovnega zakupa, dolgoročnih počitniških proizvodov, nadaljnje prodaje in zamenjave.

Zakon o varstvu potrošnikov iz leta 2002 je prenesel določila direktive iz leta 1994 v zvezi z nekaterimi vidiki pogodb o nakupu pravice do uporabe nepremičnin na podlagi časovnega zakupa in uvedel časovni zakup stanovanjskih objektov. Predlog novele v skladu z novo direktivo iz leta 2008, ki je razveljavila direktivo iz leta 1994, glede časovnega zakupa stanovanjskih objektov razširja obseg trenutno veljavnih pravil, tako da so poleg pogodbe o časovnem zakupu zajete tudi pogodbe o dolgoročnem počitniškem proizvodu, o nadaljnji prodaji proizvodov časovnega zakupa in o zamenjavi proizvodov časovnega zakupa.

Predlog novele predvideva tudi sprejetje podzakonskega akta, ki bo določal obrazce z informacijami za omenjene pogodbe, s katerimi podjetje potrošniku, preden postane ponudba ali pogodba za potrošnika zavezujoča, pravočasno ter na jasen in razumljiv način zagotovi natančne in zadostne predpogodbene informacije.

Predlog poleg tega odpravlja pomanjkljivosti pri prenosu direktiv o nekaterih vidikih prodaje potrošniškega blaga in z njim povezanih garancij, o trženju finančnih storitev potrošnikom na daljavo in o opustitvenih tožbah zaradi varstva interesov potrošnikov. Glede slednje je Evropska komisija aprila letos Sloveniji izdala tudi pisni opomin, novela pa bi po navedbah vlade prej nepravilno prenešene člene pravilno prenesla.

Novela bi tudi odpravila nekatere nedoslednosti v zakonu, v predlog pa je vključenih tudi nekaj tehničnih in redakcijskih popravkov besedila.