c S

Nadzorniki Darsa znova: Razloga za razrešitev uprave ni

02.06.2011 07:00 Ljubljana, 01. junija (STA) - Nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) je danes znova ugotovil, da ni razloga za razrešitev uprave Darsa, kot je predlagalo računsko sodišče, je danes po seji nadzornikov v Ljubljani dejal prvi nadzornik družbe Milan Medved. Zatrdil je še, da se na vprašanju poplačila podizvajalcev dela zelo konkretno.

Nadzorniki Darsa so na današnji štiriurni seji na priporočilo agencije za upravljanje kapitalskih naložb države znova obravnavali poziv računskega sodišča za razrešitev predsednice uprave družbe Mateje Duhovnik in članice uprave Gordane Bošković.

"Ponovno smo razpravo opravili brez prisotnosti uprave, prevetrili še enkrat vse naše odločitve in dokumente, ki so bili izdelani. Enoglasno smo se opredelili, da ni nekih novih spoznanj ali novih dejstev, zaradi katerih bi upravo lahko razrešili, tako da ostajamo pri svojem stališču," je povedal Medved.

Dodal je, da je uprava Darsa glede dogovora z Avtotransportom Kovačič po mnenju nadzornikov ravnala gospodarno. Da je to res, po njegovih besedah dokazujejo dejstva, da je bil odsek dolenjske avtoceste odprt pravočasno, da Dars na račun cestninjenja tovornega prometa na tem odseku pobere zelo veliko cestnin in da se je varnost občutno povečala.

V zvezi s problematiko nepoplačila podizvajalcev je Medved dejal, da so nadzorniki obravnavali "najaktualnejše stanje" in se "zelo resno opredelili tudi do predloga DZ". DZ je namreč upravi in nadzornikom Darsa med drugim predlagal, naj čim prej začneta konkretno delati na postopkih glede zahtevkov podizvajalcev.

"Zagotavljam, da se zelo konkretno dela na vprašanju poplačila podizvajalcev in da se držimo pravnih norm, ki so v Sloveniji sprejete," je zatrdil prvi nadzornik in dodal, da bo nadzorni svet DZ v roku obvestil o tem, kako bo ukrepal.

"Danes smo bili s strani uprave seznanjeni, da strokovne službe Darsa zelo temeljito delajo pri analizi teh terjatev. Obvestili so nas tudi, da je to delo zelo naporno, da je veliko navzkrižnega preverjanja ipd., ampak vsekakor bomo temeljito prečesali vse te zahtevke," je še poudaril.

Sicer pa se je danes nadzorni svet Darsa seznanil še s poslovanjem družbe v letošnjem prvem trimesečju, pri čemer je ugotovil, da se odvija v skladu s poslovnim načrtom oz. celo bolje od načrta, ker so prihodki večji od planiranih, stroški pa nižji, je navedel Medved in dodal, da so se seznanili še s poročilom o varstvu in zdravju pri delu ter s kadrovskim poročilom.

Na današnje pisanje medijev, da naj bi uprava Darsa začela nadzorovati računalnike zaposlenih, je Medved odvrnil, da so nadzorniki dobili zagotovilo, "da ne gre za nadzor elektronske pošte, ampak za splošno uveljavljen pregled principov, ki veljajo za velike družbe tudi na področju informacijske varnosti".

Uprava je sicer za to delo najela družbo Trendnet, ki se ukvarja z informacijsko varnostjo. To podjetje dela tudi za Premogovnik Velenje, ki ga vodi prav Medved. A ta je danes odločno zanikal, da bi kakor koli vplival na upravo Darsa, naj izbere prav tega zunanjega izvajalca.