c S

Vlada ne podpira ukinitve obveznega članstva v zdravniški zbornici

27.05.2011 06:55 Ljubljana, 26. maja (STA) - Vlada je na seji sklenila, da bo v DZ poslala spremembe zakona o investicijah v javne zdravstvene zavode za obdobje 1994-2011, ki podaljšuje rok veljavnosti zakona. Sprejela je tudi mnenje k noveli zakona o zdravniški službi, kjer ne podpira ukinitve obveznega članstva v Zdravniški zbornici Slovenije.

Pri ministrstvu za zdravje je bil oblikovan poseben račun, kjer se zbirajo sredstva za investicije v javne zavode ločeno od ostalih proračunskih sredstev. Viri sredstev za investicije so sredstva državnega proračuna, del amortizacije javnih zdravstvenih zavodov, sredstva od prodaje in oddaje v najem nepremičnin, darila in druga namenska sredstva.

Po prenehanju veljavnosti ukrepov za zagotavljanje finančne vzdržnosti, sprejetih v letu 2009, se bo priznana amortizacija v ceni zdravstvenih storitev ustrezno povečala, kar se bo odrazilo tudi v višini zbranih sredstev, namenjenih za izvajanje investicij, ki jih javni zdravstveni zavodi odvajajo na račun ministrstva za zdravje za izvajanje programa investicij za posamezno leto.

Zaradi investicij, ki potekajo je potrebno navedeni model za zagotovitev sredstev za investicije ohraniti do leta 2015. V tem obdobju pričakujejo, da se bodo investicije tudi zaključile.

Razlog za predlagano podaljšanje veljavnosti zakona pa je tudi dejstvo, da vedno večji tehnološki napredek na eni ter potrebe prebivalstva in zahteve po vedno višjih standardih zdravstvenih storitev na drugi strani zahtevajo stabilna nadaljnja vlaganja proračunskih sredstev v ohranjanje in posodabljanje celotne zdravstvene infrastrukture, tako stavb kot opreme.

Vlada pa je na seji sprejela tudi mnenje k predlogu novele zakona o zdravniški službi, po katerem ne podpira, da bi ukinili obvezno članstvo v Zdravniški zbornici Slovenije ter uvedli prostovoljno članstvo. Predlog je DZ predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem. Vlada tako meni, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Iz pravno-sistemske ureditve izhaja, da je Zdravniška zbornica Slovenije reprezentativno telo, ki je sposobno zastopati različne interese v zvezi z zdravniško službo. Obvezno članstvo pa je podlaga za ugotavljanje in spremljanje skupnih interesov.

Vlada tako meni, da predlagana ureditev prinaša statusne spremembe Zdravniške zbornice Slovenije kot javnopravne zbornice v zasebnopravno zbornico in jo demontira kot javnopravno institucijo, ki na eni strani skrbi za javni interes v zvezi z zdravniško službo in nadzor nad njo, na drugi strani pa zastopa interes članstva. Ukinitev obveznega članstva tako pomeni, da Zdravniška zbornica Slovenije ne bi več delovala v javnem interesu, temveč v interesu svojih članov, zaradi katerih je bila ustanovljena.

Ob tem pa vlada poudarja, da bi se o obveznem članstvu morali izreči člani Zdravniške zbornice Slovenije, zato se zavzema za javno razpravo njenih članov, ki bi pokazala, ali članstvo podpira obstoječo organizacijo ali ne.

Z ukinitvijo obveznega članstva se po mnenju vlade odpira vrsta vprašanj, ki jih je potrebno ustrezno urediti, česar pa vloženi predlog zakona ne ureja. Smiselno bi bilo vprašanje ustanovitev zbornic, organizacije, njihovo prenehanje, javna pooblastila ter tudi članstvo urediti celovito v posebnem zakonu, so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.