c S

Slovenija in Hrvaška pri ZN registrirali arbitražni sporazum

26.05.2011 09:40 New York, 26. maja (STA) - Slovenija in Hrvaška sta v sredo pri generalnem sekretarju Združenih narodov v New Yorku oziroma v sekciji za sporazume oddelka za pravne zadeve skupaj registrirali arbitražni sporazum, so potrdili na slovenski misiji pri ZN v New Yorku.

Kot so danes sporočili z MZZ, sta Slovenija in Hrvaška z registracijo sporazuma izpolnili še zadnjo obveznost iz 11. člena arbitražnega sporazuma. Registracija mednarodnih pogodb predstavlja tudi obveznost držav po mednarodnem pravu, predvsem po 102. členu ustanovne listine ZN, pojasnjujejo.

Registracijo sporazumov zahteva ustanovna listina ZN zaradi vzpodbujanja večje odprtosti in odprave tajnih sporazumov. Registracija pri ZN pomeni, da se lahko države nanjo sklicujejo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) oziroma pred drugimi organi ZN. Sekretariat ZN vodi evidenco tovrstnih dokumentov in jih tudi objavi.

Arbitražni sporazum sta po večmesečnih pogajanjih ob posredovanje Evropske komisije in takratnega švedskega predsedstva EU 4. novembra 2009 podpisala premiera Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. Po vrsti zapletov - med drugim je bil v Sloveniji sporazum dvakrat presojan na ustavnem sodišču in nato podprt na referendumu - sta novembra lani državi izmenjali noti, s tem pa tudi končali postopek sprejemanja oziroma ratifikacije sporazuma.

Postopki, predvideni v arbitražnem sporazumu, bodo sicer stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, kar naj bi se po zadnjih napovedih zgodilo konec leta. Arbitražno sodišče, v katerega bosta državi imenovali po enega nacionalnega arbitra, skupaj pa bo štelo pet članov, bi nato lahko z delom začelo čez kako leto, medtem ko bo na razsodbo treba počakati najmanj tri leta.