c S

Vlada danes tudi o noveli zakona o davku na dohodke pravnih oseb

26.05.2011 08:04 Ljubljana, 26. maja (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o davku na dohodke pravnih oseb, katerega cilj je z davčnim ukrepom podpreti oziroma olajšati izvajanje poslov posojanja lastnih dolžniških vrednostnih papirjev, ki jih izvede država. Predvidena je tudi obravnava poročila o izvajanju interventnih zakonov s področja trga dela.

Cilj novele, za katero je predviden skrajšani postopek, je določiti nedvoumno davčno ureditev v zvezi z zagotavljanjem finančne stabilnosti v območju evra oziroma zagotoviti tudi za začasni mehanizem za stabilnost evra ureditev, ki je predlagana v okviru priprave predloga sporazuma za stalni mehanizem za stabilnost evra.

Predlog zakona določa dve poglavitni rešitvi, ki se nanašata na oprostitev od izračuna, odtegnitve in plačila davčnega odtegljaja od dohodkov, ki izvirajo v Sloveniji. V skladu s prvo rešitvijo bodo iz obdavčitve na viru izvzeta plačila, ki jih v skladu z zakonom o javnih financah plača Slovenija. Gre za plačila obresti posojilojemalcu na sredstva, ki jih posojilojemalec zagotovi kot pokritje v poslu posojanja lastnih dolžniških vrednostnih papirjev.

Druga poglavitna rešitev predloga zakona se nanaša na izvzetje od davčnega odtegljaja pri morebitnih plačilih iz naslova poroštva države, ki temeljijo na zakonu o poroštvu Slovenije za zagotavljanje finančne stabilnosti v evrskem območju v okviru mehanizma za stabilnost evra, je razvidno iz vladnega gradiva.