c S

ATVP vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o prevzemih

25.05.2011 16:41 Ljubljana, 25. maja (STA) - ATVP je skladno s svojo napovedjo na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti določbe zakona o prevzemih z vsebino avtentične razlage. Na agenciji menijo, da je avtentična razlaga neustavna, saj v tem primeru ne gre za razlago nejasnosti določb zakona, temveč za spremembo, ki presega institut avtentične razlage

Kot je zapisano na spletni strani ATVP, določbe zakona, za katere je DZ na predlog štirih koalicijskih poslancev sprejel avtentično razlago, od njegove uveljavitve v avgustu 2006 nikoli niso bile sporne oziroma so bile jasne in nedvoumne do trenutka, ko je ATVP zaradi kršenja prevzemne zakonodaje uvedla postopke v nadzorovanih družbah.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) upa, da bo ustavno sodišče v tej zadevi odločilo v čim krajšem času.

Predlog za sprejem avtentične razlage členov zakona o prevzemih so v parlamentarno proceduro vložili štirje koalicijski poslanci - Dušan Kumer iz SD, Borut Sajovic iz LDS, Joško Godec iz DeSUS in Franco Juri iz Zares. DZ je avtentično razlago potrdil 4. maja.

Potreba po avtentični razlagi je nastala po tem, ko je ATVP proti državnim lastnikom v nekaterih podjetjih začela postopke zaradi domnevnega kršenja prevzemne zakonodaje in v dveh primerih (Petrol - vrhovno sodišče je sicer prejšnji teden odpravilo odločbo ATVP - in Abanka) državnim lastnikom odvzela glasovalne pravice.

Zakon namreč dopušča, da osebi ali skupini povezanih oseb, ki so pred njegovo uveljavitvijo presegale prevzemni prag, ni treba objaviti prevzemne ponudbe, a le v primeru, da svojega deleža ne povečajo. Toda nekateri državni lastniki so to storili.

Agencija je ves čas nasprotovala sprejemu avtentične razlage zakona o prevzemih in opozarjala na poseganje v zakon. Po mnenju ATVP so zakonske določbe jasne, medtem ko je uporaba instituta avtentične razlage primerna le takrat, ko zakonska določba ni dovolj jasna in povzroča pravno negotovost med njenimi uporabniki.

Agencijo je še posebej razjezila poteza vrhovnega sodišča v prejšnjem tednu, ko je odpravilo odločbo ATVP, s katero je ta državnim lastnikom Petrola prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic, pri čemer se je vrhovno sodišče sklicevalo na avtentično razlago zakona o prevzemih.