c S

DZ sprejel zakon o varnosti in zdravju pri delu

25.05.2011 07:55 Ljubljana, 24. maja (STA) - DZ je z 49 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o varnosti in zdravju pri delu. Zakon so poslanci sprejeli potem, ko so sprejeli uskladitveno dopolnilo vlade. Novi zakon je sicer namenjen spodbujanju varnostne kulture, usmerjene v preprečevanje tveganja pri delu.

Ob tretji obravnavi zakona v četrtek je namreč zakon ostal neusklajen, zato so morali poslanci danes sprejeti uskladitveno dopolnilo, ki ga je pripravila vlada.

Kot je že v četrtek povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, je novi zakon namenjen spodbujanju varnostne kulture, usmerjene v preprečevanje tveganja pri delu.

Zakon predvideva preverjanje delovanja osnovnih institutov glede varnosti in zdravja pri delu, kot so informiranost in usposabljanje delavcev za varno in zdravo delo. Novost je tudi zagotavljanje obveščenosti delavcev in drugih navzočih v delovnem procesu o tveganju. Podrobneje je urejena tudi zagotovitev prve pomoči delavcem in drugim osebam, navzočim v delovnem procesu, ter ukrepi za zagotovitev varstva pred požarom.

Prav tako so novost določbe o obveznostih delodajalca glede delavcev, ki delajo na takih delovnih mestih, na katerih je večja nevarnost za fizično nasilje tretjih oseb, in obveznostih delodajalca v primerih trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja.

Nove so določbe v zvezi z zagotavljanjem tako imenovanega predhodnega varstva. Delodajalec mora namreč, preden da delavcem v uporabo objekt, delovno opremo, sredstva za delo ali nevarne snovi, pridobiti vso potrebno dokumentacijo. Zdravstveni pregledi delavcev morajo ustrezati varnostnemu in zdravstvenemu tveganju, opredeljenemu v oceni tveganja.