c S

Delovanje predsednika sodišča naj preveri sodni svet

25.05.2011 07:52 Ptuj, 24. maja (STA) - Minister za pravosodje Aleš Zalar je v zvezi z zastaranjem zadeve na ormoškem okrajnem sodišču in ovadbo Janeza Janše sodnemu svetu predal vso dokumentacijo. Od sveta pričakuje, da bo presodil, ali predsednik ormoškega okrajnega sodišča zagotavlja sojenje brez nepotrebnega odlašanja, je Zalar povedal za STA po obisku na ptujskem okrožnem sodišču.

Zalar je s predsednikom ptujskega okrožnega sodišča Andrejem Žmaucem pregledal reševanje zadev v tamkajšnjem sodnem okrožju. Kot je pojasnil za STA, je predsednika okrožnega sodišča "posebej prosil, naj preveri sistem spremljanja in ukrepanja v primeru zastaranja kazenskih zadev." Pri tem je izpostavil predvsem primer zastaranja zadeve na ormoškem okrajnem sodišču.

Po zakonu o sodiščih je sodni svet tisti, ki presoja, ali predsednik sodišča opravlja svoje naloge v skladu z zakonom, zagotavlja sojenje brez nepotrebnega odlašanja in sprejema potrebne ukrepe, zato je po besedah Zalarja prav, da sodni svet to oceno izvede "tudi v tem konkretnem primeru". Sodnemu svetu je predal celotno dokumentacijo o omenjeni zadevi, je še dodal.

Sodnemu svetu je minister predlagal, naj oceni, ali so izpolnjeni pogoji za ukrepanje. Zalar namreč meni, da morajo biti predsedniki in podpredsedniki sodišč pozitiven zgled tako sodnikom kot širši javnosti. "Gre za vprašanje pravilnega vodenja sodišča s strani predsednika in podpredsednika," je povedal minister, ki meni, da se lahko zaupanje javnosti v sodstvo zgradi le, če bo primer, "ko gre za odstopanje od ustaljenih pravil, obravnavam po merilih najstrožje presoje".

Predsednik SDS Janez Janša je danes namreč kazensko ovadil ormoškega okrajnega sodnika, ki mu očita, da je z nevestnim in malomarnim delom onemogočil sojenje policistu, ki naj bi Janši leta 2006 grozil na spletnem forumu. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je že odredil preiskavo primera.

Zalar je med današnjim obiskom na Ptuju sicer pregledal reševanje zadev v tamkajšnjem sodnem okrožju. Ugotovil je, da okrožno sodišče na Ptuju "zelo dobro obvladuje zadeve", tamkajšnji sodniki pogosto celo pomagajo drugim sodiščem. Tak pristop ptujskega okrožnega sodišča je lahko zgled ostalim, je ocenil Zalar.

Ministra je po lastnih besedah zanimalo zlasti reševanje gospodarskih sporov in stečajev in izvedel je, da ptujsko sodišče reši več tovrstnih primerov, kot jih prejme. Pred enim letom je bil položaj drugačen zaradi gospodarske krize, ki je vplivala na porast gospodarskih sporov na sodišču, je pojasnil.