c S

Tudi ustavno sodišče pritrdilo ATVP v primeru Dunajske borze

18.05.2011 16:51 Ljubljana, 18. maja (STA) - Ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo pritožbe Dunajske borze zoper sodbo vrhovnega sodišča z 19. januarja lani, ki je potrdilo odločbo ATVP, s katero je ta Dunajski borzi prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic v Ljubljanski borzi, dokler ne objavi prevzemne ponudbe ali ne zmanjša deleža glasovalnih pravic pod prevzemni prag.

Kot so danes objavili na spletni strani Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je v primeru Dunajske borze tudi Višje sodišče v Ljubljani s sodbo z dne 15. marca potrdilo odločbo ATVP, s katero je ta Dunajski borzi izrekla globo, in sicer pravni osebi v višini 92.000 evrov in odgovornima osebama vsaki globo v višini 3.000 evrov.

Ustavno sodišče je sicer v sklepu, ki ga je sprejelo 21. aprila, zapisalo, da senat ustavne pritožbe ni sprejel v obravnavo, ker zatrjevane kršitve človekovih pravic ali temeljnih svoboščin niso podane.

Družba CEESEG, prej imenovana Dunajska borza, je na ustavno sodišče pritožbo na razsodbo vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločbo ATVP, da mora Dunajska borza podati prevzemno ponudbo za nakup deležev v Ljubljanski borzi, vložila aprila lani.

Dunajska borza je junija 2008 kupila 81,01-odstotni delež Ljubljanske borze, ta delež pa je pri prestrukturiranju borzne skupine Dunaj-Budimpešta-Ljubljana-Praga ostal v lasti holdinške družbe CEESEG. Družba CEESEG je 100-odstotna lastnica operativne Dunajske borze ter lastnica 97,453-odstotnega deleža Ljubljanske borze, 50,45-odstotnega deleža borze v Budimpešti in 92,74-odstotna lastnica borze v Pragi.

ATVP je decembra 2008 Dunajski borzi zaradi kršitve prevzemne zakonodaje odvzela glasovalne pravice v Ljubljanski borzi. Dunajsko borzo je pozvala, naj objavi prevzemno ponudbo za preostali, 19,99-odstotni delež Ljubljanske borze v lasti manjšinskih delničarjev, kar pa ta ni storila.

Dunajska borza je nato lani pred vrhovnim sodiščem skušala dokazati, da ni kršila zakona o prevzemih. Vrhovno sodišče pa je pred približno letom dni izdalo sklep, ki je imel naravo začasne odredbe, s katerim je Dunajski borzi vrnilo pravice za glasovanje na skupščini Ljubljanske borze.

ATVP je sicer sumila, da je šlo pri odločanju vrhovnega sodišča o tej zadevi za sume kaznivih dejanj, česar pa policijska preiskava ni potrdila. Tako je sredi lanskega oktobra potekel enoletni rok, do katerega bi morala Dunajska borza malim delničarjem Ljubljanske borze v morebitnem prevzemu plačati 1401 evro za delnico, torej toliko, kolikor je plačala leta 2008 ob pridobiti 81-odstotnega deleža. Čeprav je vrhovno sodišče dalo prav ATVP, lahko Dunajčani teoretično malim delničarjem za delnico ponudijo samo en evro.