c S

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o nepremičninah

12.05.2011 10:17 Ljubljana, 12. maja (STA) - Ustavno sodišče je zaradi nepopolne vloge zavrglo zahtevo informacijske pooblaščenke za oceno ustavnosti Zakona o evidentiranju nepremičnin (ZEN) v delu, ki govori o javnosti imen, priimkov, letnic rojstva ter naslovov lastnikov nepremičnin, so sporočili s sodišča.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zahtevi ni priložila listin, na podlagi katerih bi ustavno sodišče lahko ocenilo, ali je izpolnjena procesna predpostavka, ali je zahteva vložena v zvezi s postopkom, v katerem bi morala predlagateljica uporabiti izpodbijanje določbe zakona o evidentiranju nepremičnin. Glede na to je ustavno sodišče zahtevo kot nepopolno zavrglo.

Informacijski pooblaščenec lahko z zahtevo začne postopek za oceno ustavnosti ali zakonitosti predpisa, če nastane vprašanje ustavnosti oz. zakonitosti v zvezi s postopkom, ki ga vodi. Zahteva mora med drugim vsebovati tudi podatke o izpolnjevanju z zakonom določenih pogojev za vložitev zahteve. Zahtevi morajo biti priložene listine, s katerimi se utemeljuje izpolnjenost z zakonom določenih pogojev za vložitev zahteve.

Osebni podatki o lastnikih nepremičnin po mnenju informacijske pooblaščenke ne bi smeli biti javno dostopni prek portala prostor.si, zato je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin v delu, ki govori o javnosti imen, priimkov, letnic rojstva ter naslovov lastnikov nepremičnin.

Pooblaščenka je ob tem poudarila, da so sicer podatki v zvezi s pravnimi razmerji glede nepremičnin zaradi varnosti pravnega prometa javni v zemljiški knjigi, kjer se do njih dostopa s parcelno številko. A prav nobenega utemeljenega razloga ni, da se omogoči izjemno enostaven dostop skozi portal prostor.si zgolj po naslovu nepremičnine brez jasnega namena takšne možnosti dostopa.